x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scheele face declaratii optimiste

Scheele face declaratii optimiste

23 Mar 2005   •   00:00

Romania isi va indeplini angajamentele asumate fata de UE la capitolul Justitie si Afaceri Interne, in ciuda timpului scurt ramas pana la termenul convenit cu Bruxelles pentru aceste reforme.



  • de IRINA CRISTEA

  • REFORMA. Scheele face abstractie de timpul scurt
    Afirmatia ii apartine sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care s-a intalnit ieri la Parlament cu membrii Comisiei pentru integrare europeana si cu cei ai Comisiilor pentru politica externa din Senat si Camera Deputatilor. Pana la sfarsitul acestei luni, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa le prezinte oficialilor europeni un plan multianual de investitii pentru infrastructura, sa faca dovada unor masuri clare privind distribuirea aleatorie a cauzelor in instantele de judecata, respectarea procedurii judiciare si protectia datelor cu caracter personal. Toate aceste obligatii reprezinta conditii specificate clar de Comisia Europeana si de indeplinirea lor depinde parcurgerea fara probleme a etapelor ramase pana la aderare, printre care votul din 13 aprilie din Parlamentul European si semnarea, la 25 aprilie, a Tratatului de aderare.

    AUDIT. Seful Delegatiei Comisiei Scheele a aratat ca o alta prioritate pentru Romania este elaborarea unui audit independent privind coruptia si punerea la punct a unui cadru clar de colaborare intre Politie si Jandarmerie. In luna mai, Comisia Europeana va face o prima evaluare a pregatirilor Romaniei, pentru a aprecia daca tara va fi capabila sa indeplineasca angajamentele luate pentru integrarea in UE. Evaluarea nu va fi insa facuta public, a precizat Jonathan Scheele.

    REFERENDUM PENTRU TRATAT
    Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Mircea Geoana, a lansat miercuri ideea organizarii unui referendum popular in privinta Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Fostul ministru de Externe a afirmat ca toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, cu exceptia Ciprului, au supus Tratatul de aderare unui referendum popular. "Un document de o asemenea importanta, care statueaza obligatii pentru generatiile care vor veni, ar trebui sa fie supus unui referendum national, asa cum s-a intamplat in Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si in alte tari care au aderat la UE in 2004", a afirmat senatorul PSD Mircea Geoana.

    ×
    Subiecte în articol: politic