x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Schimbare - PUR a devenit Partidul Conservator

Schimbare - PUR a devenit Partidul Conservator

08 Mai 2005   •   00:00

PUR si-a schimbat sambata denumirea in Partidul Conservator, Congresul care a consfintit aceasta schimbare adoptand totodata si o rezolutie privind afilierea formatiunii la grupul politic al Partidului Popular European.

  • de ANIELA NINE
  • POLITIC

  • Click pe imagine pentru a urmari fotoreportajul
    SUSTINERE. Schimbarea denumirii PUR in Partidul Conservator a fost propusa de liderul partidului Dan Voiculescu
    Sala "Alexandru Ioan Cuza" a Palatului Parlamentului s-a dovedit neincapatoare pentru cei peste 1.700 de delegati ai umanistilor care s-au intrunit sambata la lucrarile celui de-al V-lea Congres. Desi ordinar, Congresul va ramane un punct de referinta in istoria partidului: in unanimitate, delegatii au adoptat propunerea presedintelui Dan Voiculescu de schimbare a titulaturii formatiunii in Partidul Conservator. "A sosit momentul sa luam o hotarare majora pentru PUR. Vrem sa continuam a fi un partid cu o doctrina echilibrata, care sa obtina scoruri electorale modeste sau hotaram sa ne plasam clar in stanga sau dreapta esichierului politic si asta fara a renunta la principiile umaniste?", a deschis discutiile presedintele Voiculescu. Prezentand ideile de baza ale principalelor concepte doctrinare, Dan Voiculescu a reliefat similitudinile dintre doctrina conservatoare si cea umanista: proprietatea privata, minimizarea interventiei statului in economie, promovarea valorilor traditionale precum familia, Armata si Biserica, respectul pentru valorile nationale, dar si moralitatea in politica, si a propus exprimarea acesteia si in denumirea formatiunii. "Din necesitatea de a prelua si valorifica experienta trecutului, propun absorbtia tezaurului de gandire conservatoare, inclusiv cea romaneasca, in strategia de lupta politica a partidului si modificarea numelui partidului in Partidul Conservator", a spus Dan Voiculescu.

    REZOLUTIE. Totodata, Congresul a votat o rezolutie privind afilierea la grupul PPE din Parlamentul European, pentru a actiona eficient in vederea punerii in practica a angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la UE. De altfel, presedintele noului Partid Conservator a declarat ca au fost stabilite deja contacte cu conducerea grupului crestin-democratilor din PE, care se vor concretiza in urmatoarele doua-trei saptamani.

    SCHIMBARI. Delegatilor prezenti li s-au supus spre aprobare si unele modificari la statutul partidului, care vizeaza organigrama filialelor, dar si noua sigla a formatiunii: o balanta aflata in interiorul literei "C", pe fond albastru cu alb, insotita de sloganul "Afirma-te, romane!". Totodata, au fost alese noile structuri de conducere ale Partidului Conservator: cei 11 vicepresedinti, care provin in totalitate din randurile liderilor de filiale, Consiliul National, cu 427 de membri, Biroul Politic si Biroul Permanent.

    INVITATI. Lucrarile Congresului au fost deschise de reprezentanti ai partidelor parlamentare care au transmis mesajul formatiunilor lor delegatilor umanisti reuniti la Palatul Parlamentului. Declarandu-se foarte multumit de modul in care colaboreaza la nivelul Executivului cu reprezentantii PUR, premierul Tariceanu a insistat asupra necesitatii translatarii acestei solidaritati si in plan parlamentar. Reamintind ca partidul sau a optat tot pentru PPE, presedintele PPRM, Corneliu Ciontu, a aratat ca ar fi "extrem de satisfacut" ca partidul sau si conservatorii sa se regaseasca in randurile celei mai puternice forte politice din Europa.

    ×
    Subiecte în articol: politic partidul conservator