Termenul de sase luni dat de presedintele Traian Basescu tuturor structurilor statului, timp in care le-a fost analizata eficienta, se apropie de sfarsit.
Surse bine informate sustin ca marele bilant ar avea loc saptamana viitoare, cand se vor afla si numele sefilor de servicii care vor fi schimbati. Pe de alta parte, surse parlamentare sustin ca, la marele bilant, adversarii serviciilor secrete ar putea avea parte de o surpriza: sefii acestor institutii sa fie mentinuti in functie, ajungandu-se la o solutie de compromis. Nu este exclus insa sa fie vorba de un razboi informational pe aceasta zona, asa cum s-a intamplat in timpul si dupa criza ostaticilor romani in Irak, cand scenarii elucubrante despre cei trei jurnalisti circulau oficial si neoficial in media, dandu-i ocazie sefului statului sa atace presa pe motiv ca intoxica si manipuleaza. Si asta din cauza unora - ziaristi, analisti mai mult sau mai putin profesionisti, televiziuni de apartament - care, din lipsa de subiecte, au fortat senzationalul. Sosirea ziaristilor in tara la cateva zile dupa rapire este doar un exemplu. In acest razboi informational, nu putine au fost ocaziile cand s-a facut referire si la rolul mai mult decat dubios pe care l-au jucat serviciile secrete in schimbarile de putere. De remarcat este insa ca, atunci cand a tras linie dupa finalizarea cu succes a crizei ostaticilor, Traian Basescu a tinut sa multumeasca public in primul rand serviciilor secrete. Iar recunostinta exprimata ulterior autoritatilor romane de premierul si apoi de presedintele francez in cazul Aubenas nu ar face decat sa mareasca avansul luat de Servicii fata de presa in a castiga aprecierea si increderea presedintelui.
NUME. Totusi, criza ostaticilor romani face ca "zona de foc" a schimbarilor pe care le anunta seful statului sa vizeze conducerea serviciilor secrete, desi Traian Basescu s-a referit la toate structurile statului. In urma contrelor dintre liberali si democrati pe tema subordonarii viitoarei comunitati de informatii, s-ar fi stabilit totusi ca, daca la unul din servicii va fi un director PD, celalalt va reveni PNL-ului, agreat de Basescu si cu girul consilierului sau pe probleme de securitare, Constantin Degeratu. Acest personaj ar fi, spun surse avizate, Ion Mircea Plangu, secretar de stat in MApN pe politici de aparare, ajuns in aceasta functie pe algoritmul PNL. Plangu, pe care sursele citate il dau drept viitorul director al SIE, are in comun cu Degeratu si cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, apartenenta la Institutul Roman pentru Studii Strategice, unde ultimul este presedinte din 2001. Pentru SIE fusesera vehiculati si actualii adjuncti ai lui Fulga, Marcel Alexandru si Dan Chiriac, potrivit altor surse luati in calcul chiar pentru comunitatea de informatii. La SRI, drumurile duc spre pedistul Alin Albu, om de incredere al lui Basescu in PD, care in ultimele campanii electorale a gestionat finantele partidului. Albu a trecut deja prin verificarile pentru aceasta functie. (Gabriela Antoniu, Oana Stancu, Razvan Belciuganu)
DELIMITARE DE IACOB
|
Sursele avizate arata insa ca Basescu a cerut verificari pentru o gama mai larga de personaje. Coincidenta sau nu, dupa aceste verificari, el s-a delimitat public de Dorin Iacob, fostul om de incredere al lui Virgil Magureanu, despre care a declarat intr-un interviu ca se foloseste de imaginea presedintelui, spunand ca ar fi consilierul sau. Realitatea face ca Dorin Iacob sa figureze si in declaratia pe care Omar Hayssam a dat-o Parchetului, in care afirma ca Dorin Iacob este omul de legatura pe care i l-a dat Presedintia dupa ce a anuntat ca a fost sunat din Irak. Un al doilea personaj din anturajul presedintelui vehiculat pentru conducerea serviciilor, Dorel Sandor, are si el un trecut interesant in apropierea cercului Brucan de la Stefan Gheorghiu.
|