x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se negociază politic amânarea referendumului pentru “Fără penali în funcții publice”

Se negociază politic amânarea referendumului pentru “Fără penali în funcții publice”

de Ion Alexandru    |    21 Iul 2020   •   08:58
Se negociază politic amânarea referendumului pentru “Fără penali în funcții publice”
Sursa foto: Lucian Alecu

Comisia Juridică a Senatului a amânat, ieri, dezbaterea și raportul privind legea de revizuire a Constituției, care vizează inițiativa USR “Fără penali în funcții publice” și susținută, masiv, de PSD, la vot, în Camera Deputaților. Planul social-democraților, discutat în cadrul ultimelor ședințe ale CEx, era acela al organizării referendumului constituțional chiar în data de 23 august. Reprezentanții USR susțin, însă, că acest lucru este aproape imposibil, având în vedere că acest termen este foarte apropiat perioadei în care numărul de infectări cu noul coronavirus este ridicat, propunând ca acest referendum să aibă loc odată cu alegerile locale sau chiar cu cele parlamentare.

 

Proiectul “Fără penali în funcții publice” a trecut, luna aceasta, la vot, în Camera Deputaților, forma ajunsă pe masa senatorilor juriști vizând revizuirea Constituției, în sensul adăugirii, după articolul 37, alineat 2, a unui alineat 3 care să prevadă faptul că “nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”. 
Camera Deputaților a mai decis că revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat în condițiile articolului 151, alineat 3, din Constituție, care arată că “revizuirea este devinitivă după aprobarea ei, prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data aprobării proiectului sau a propunerii de revizuire”.

 

Inițiatorii vor amânarea votului

 

PSD, care a făcut ca acest demers să treacă de Camera Deputaților, plănuiește organizarea referendumului pe data de 23 august, după ce ar trebui să expire a doua prelungire a stării de alertă. USR, care este inițiator al acestui proiect, preferă, potrivit afirmațiilor lui Ionuț Moșteanu, ca populația să fie chemată la urne fie odată cu alegerile locale, fie odată cu cele parlamentare, având în vedere că, luna viitoare, riscul epidemiologic generat de pandemia de coronavirus este preconizat a fi încă unul crescut.
În fapt, surse politice arată că un referendum organizat în plină vacanță de vară, suprapus pe riscul epidemiologic, ar conduce la o prezență scăzută la urne. Pe de altă parte, conform articolului 152 alineat 3 din Constituție, Legea fundamentală nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu, a stării de urgență și nici pe timp de război. Iar riscul ca acest proiect să “pice” este unul destul de crescut, având în vedere că, în spatele ușilor închise, decidenții iau în calcul reinstituirea stării de urgență.

 

Probleme de constituționalitate

 

Proiectul de revizuire a Constituției, în sensul interzicerii ocupării funcțiilor alese de persoanele condamnate riscă, totodată, să se lovească de controlul Curții Constituționale. La alineatul al doilea, articolul 155 arată că “nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca obiect suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”. Dreptul de a alege și de a fi ales este consacrat în cadrul articolelor 36 și 37 din Constituție.


 

×