x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secuii cer iar autonomie

Secuii cer iar autonomie

de Monica Iordache Apostol    |    10 Aug 2007   •   00:00
Secuii cer iar autonomie
Sursa foto: MALINA NEGREA/

Vizita lui Traian Băsescu in Covasna a dat prilej Consiliului Naţional Secuiesc să ceară iar autonomie teritorială. Mai mult, Uniunea Civică Maghiară a sprijinit ideea predării limbii romăne ca limbă străină in Secuime, dar UDMR l-a luat peste picior pe şeful statului.
Prezenţa şefului statului in judeţul Covasna şi declaraţia sa cum că limba romănă ar trebui predată ca limbă străină copiilor maghiari a redeschis subiectul autonomiei teritoriale, dar şi rivalităţile dintre UDMR şi UCM. Ieri, conducerea Consiliului Naţional Secuiesc i-a cerut iar preşedintelui Traian Băsescu o intrevedere şi inceperea tratativelor pentru infiinţarea Ţinutului Secuiesc. Preşedintele CNS, Fodor Imre, susţine, intr-o scrisoare deschisă, că 180.000 de persoane, locuitori ai ţinutului Secuiesc, au votat in favoarea autonomiei acestei regiuni, in cadrul unui referendum neoficial. Şi conducerea Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfăntu Gheorghe, formaţiune care concurează cu UDMR in maghiarime, a salutat declaraţia lui Băsescu referitoare la modalitatea de predare a limbii romăne, spunănd că şeful statului "a păşit pe pămăntul realităţii". "Este evident că un cetăţean are doar o singură limbă maternă. De aceea, am solicitat de mai multe ori schimbarea metodologiei predării limbii romăne pentru copiii maghiari ca limbă străină, utilizănd manuale specifice la fiecare nivel educativ", a spus preşedintele UCM, Gazda Zoltan.


APA MINERALĂ. In schimb, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Mediafax că sistemul de predare a limbii maghiare ca o limbă străină in clasele I-IV, propus de preşedintele Traian Băsescu, este folosit deja pentru minoritarii maghiari. "Mă bucur de faptul că preşedintele Traian Băsescu descoperă, după 17 ani, apa minerală la faţa locului, pentru că UDMR de 15 ani vorbeşte de acest lucru", a afirmat Kelemen Hunor. Liderul UDMR l-a ironizat de şeful statului spunănd că poate propunerea şefului statului va fi "de un real folos" PD, care nu a susţinut, la vremea respectivă introducerea acestui sistem. Liderul PC, Dan Voiculescu, consideră că declaraţiile preşedintelui Traian sunt nedemne pentru un şef de stat şi că obiectivul vizitei prelungite in Covasna şi Harghita este să sugereze că minoritatea maghiară este discriminată şi să transforme UCM in partid politic. Liderul PC consideră că, dacă limba romănă va fi tratată ca limbă străină, atunci va deveni aşa. "Mă intreb căt va mai dura pănă cănd Traian Băsescu va cere ca romănii sa fie trataţi ca cetăţeni străini in Harghita şi Covasna", spune Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politic