x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul va fi dat live la TVR3. După alegeri.

Senatul va fi dat live la TVR3. După alegeri.

de Aniela Nine    |    30 Sep 2009   •   00:00

Şedinţele de plen ale Senatului vor fi transmise în direct la postul naţional de televiziune, pe canalul 3, în ideea "îmbunătăţirii imaginii" Parlamentului. Ca să nu transmită însă scaunele pe trei sferturi goale din sala de plen determinate de începerea campaniei electorale, transmisiunile vor fi făcute începând abia cu luna decembrie.



Decizia a fost luată ieri de către membrii Biroului Permanent al Senatului şi vine să pună în practică o mai veche dorinţă a aleşilor de "îmbunătăţire" a imaginii Senatului şi a percepţiei publice asupra instituţiei Parlamentului. "E bine să se ştie ce se întâmplă aici, e un câştig pentru activitatea Senatului", spune chestorul Ioan Chelaru. Demersurile pentru materializarea acestui demers, începute mai de mult, au vizat şi discuţii cu posturile tv comerciale, dar în faţa cererilor financiare ale acestora, conducerea Senatului a decis să aleagă televiziunea publică, unde mediatizarea va fi gratis. Pe lângă lipsa costurilor finaciare, argumentul cel mai seducător pentru senatori a fost faptul că TVR3 precizează că are o acoperire de 95% din teritoriul României, dar şi în ţări din Europa şi SUA/Canada.

Transmisiunile în direct nu se vor face însă prea curând, având în vedere începerea campaniei electorale prezidenţială care va duce la chiul masiv în Parlament, astfel că aleşii vor putea fi văzuţi în direct la TVR3 abia din luna decembrie.

Pe lângă transmisiunile din sala de şedinţe, senatorii ar urma să beneficieze şi de o altă mediatizare, şi anume într-un buletin de ştiri, în care se va vorbi despre principalele legi adoptate. Astfel, în memorandumul înaintat ieri conducerii Senatului spre aprobare, mai figurează un punct, care prevede "realizarea unui telejurnal cu principalele legi adoptate, transmis zilnic la oră de maximă audienţă". Este vorba de sintetizarea, pe parcursul a 5-10 minute, a celor mai importante evenimente desfăşuarate în plen, care ar urma să fie transmise într-un jurnal televizat în zilele lucrătoare, după cum se arată în memorandum. De acelaşi tratament ar urma să beneficeze şi comisiile senatoriale, dar numai dacă îşi vor exprima acceptul în acest sens.

Proiectul televizării pe postul naţional a activităţilor Parlamentului a fost abordat şi la Camera Deputaţilor într-o şedinţă mai veche a conducerii, după cum ne-a explicat secretarul general al acestei camere, Gheorghe Barbu, dar încă nu s-a ajuns la o înţelegere cu conducerea TVR.

×
Subiecte în articol: politic