x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Serghei Stanişev, liderul socialiştilor europeni: Guvernul condus de Ponta a arătat angajament clar faţă de standardele democratice

Serghei Stanişev, liderul socialiştilor europeni: Guvernul condus de Ponta a arătat angajament clar faţă de standardele democratice

12 Iul 2012   •   11:12
Serghei Stanişev, liderul socialiştilor europeni: Guvernul condus de Ponta a arătat angajament clar faţă de standardele democratice

Premierul Victor Ponta si guvernul sau au aratat un angajament clar fata de standardele democratice si cred ca acest lucru va fi si concluzia evaluarii Comisiei Europene, a declarat joi, la Bruxelles, presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanisev, dupa intrevederea cu seful guvernului roman, Victor Ponta.

"Cred ca guvernul condus de Victor Ponta nu numai ca a luat masurile corecte, dar cred ca indreapta raul facut in ultimii ani", a spus Stanisev, dupa intrevedera cu Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul roman a mentionat ca actuala criza politica din Romania a fost cauzata de esecul coabitarii cu presedintele suspendat Traian Basescu, apreciind ca paralela dintre situatia din Romania si cea din Ungaria nu se bazeaza pe fapte reale.

"Ma voi intalni cu presedintele Consiliului European si cu presedintele Comisiei pentru a spune foarte clar ca suntem deplin angajati sa respectam toate standardele europene, statul de drept si procedurile constitutionale si ca Romania nu va un nou caz de ingrijorare pentru partenerii europeni", a spus Ponta, in conferinta de presa comuna cu Stanisev.

El a mentionat mai multe aspecte pe care le va prezenta oficialilor UE cu privire la evolutiile din Romania. In primul rand este vorba despre criza politica interna, care a aparut din cauza esecului coabitarii. "Traian Basescu a condus tara in ultimii 8 ani, a pierdut sprijinul poporului, al parlamentului - cand a fost schimbat guvernul - si sustinerea guvernului. La alegerile din 10 iunie oamenii au votat masiv pentru noua alianta. Am incercat si am facut tot posibilul sa coabitez. Din pacate, agenda puternica a schimbarii a noii majoritati a promis oamenilor stabilitate financiara, respectarea obligatiilor cu FMI si CE, dar si unele masuri economice si sociale pentru a asigura crestere si o viata mai buna oamenilor. Aceasta agenda nu poate fi aplicata cu un presedinte care a blocat legile adoptate de noua majoritate si deciziile guvernului", a adaugat oficialul roman.

In al doilea rand, premierul roman a spus ca se va referi la lupta politica interna, pentru a afirma ca dezbaterea politica interna respecta regulile si procedurile constitutionale. El a amintit ca CCR a decis, luni, ca procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu respecta prevederile constitutionale, apreciind ca, intr-o situatie de coabitare normala, alegerile erau solutia, dar acum nu este o situatia normala.

Victor Ponta a precizat ca este de acord cu o conventie nationala si schimbarea Constitutiei, prin care sa se mentioneze clar functiile care nu trebuie sa fie decise pe criterii politice.

El si-a exprimat speranta ca raportul din cadrul MCV, pe care Comisia Europeana il va prezenta la 18 iulie, nu va fi folosit in scopuri politice in campania pentru referendumul din 29 iulie, din Romania. In cadrul MCV, introdus la aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE in ianuarie 2007, Comisia Europeana adopta in fiecare an cate doua rapoarte privind progresele in reforma justitiei si combaterea coruptiei in cele doua tari. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie contine si aprecieri politice. Raportul CE din aceasta luna va fi unul cuprinzator, care va include o analiza detaliata a rezultatelor obtinute de Romania si Bulgaria in reforma justitiei si combaterea coruptiei in cei cinci ani trecuti de la intrarea celor doua tari in Uniunea Europeana.

In privinta aderarii Romaniei la Schengen, premierul roman a dat asigurari ca tara noastra este deplin pregatita sa protejeze granitele UE, reafimand ca o legatura intre extinderea Schengen si alte dosare politice a fost, in mod justificat, mereu respinsa de Comisia Europeana. ''Speram sa nu fie o decizie politica pe un domeniu care e atat de tehnic'', a afirmat Ponta.

La randul sau, liderul PES, Serghei Stanisev, a spus ca in conditiile in care Romania si Bulgaria au indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, nu este normala introducerea unor criterii suplimentare.

×