x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sindicaliștii, între mari speranțe și maxim pesimism

Sindicaliștii, între mari speranțe și maxim pesimism

de Diana Scarlat    |    04 Ian 2017   •   14:00
Sindicaliștii, între mari speranțe și maxim pesimism
Sursa foto:

Părerile sindicaliștilor despre noul guvern sunt împărțite. Unii au mari speranțe de la noii miniștri, în timp ce alții sunt puțini speriați de felul în care s-au transformat ministerele sau de persoanele alese pentru a le conduce. Cele mai mari probleme pe care le au sindicaliștii sunt în legătură cu despărțirea ministerului Muncii de Dialogul Social și de posibilitatea reală de a se aplica majorările salariale promise.

Sindicaliștii din Educaţie se declară mulțumiți și spun că așteaptă cu interes instalarea noului guvern și aplicarea măsurilor promise de PSD în campanie. „Sunt nume noi cele mai multe, dar pe noi ne interesează să se pună în practică programul de guvernare. PSD ar fi sinucigaș dacă nu ar aplica măsurile promise. Eu cred că, așa cum stau lucrurile, sunt intenții bune și vom sprijini actualul guvern. Vrem să fim parte a acestei reconstrucții. O problemă care ar trebui să fie rezolvată acum, urgent, este cu Legea 250 conform căreia, de la 1 ianuarie ar trebui să crească salariile cu 15 procente, însă este blocată de o altă Hotărâre de Guvern, dată de executivul condus de Cioloș. Va trebui să discutăm la parlament, să vedem care este soluția, pentru că trebuie corelată cu legea pentru creșterea salariului minim pe economie și refăcute grilele de salarizare. E puțin probabil să se poată aplica de la 1 ianuarie. Măcar să se aplice de la 1 februarie, să nu se amâne”, a explicat, pentru „Jurnalul Național”, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Și Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, are aceleași așteptări de la noul executiv și așteaptă în primul rând creșteri salariale pentru profesori.

Unii sunt mai pesimiști

Bogdan Hosu, președintele confederației Cartel Alfa, este puțin nedumerit de despărțirea unor domenii din anumite ministere, de exemplu ministerul Muncii de Dialogul Social și Ministerul Educației de cel al Cercetării. Hosu spune că sindicatele vor avea o mare problemă de comunicare cu Ministerul Muncii, pe teme legate de salarizare, protecție socială sau proiecte comune, după separarea Dialogului Social într-un alt minister. De asemenea, Hosu nu vede cu ochi buni nici despărțirea Cercetării de Educație, spunând că nu știe cum se vor putea gestiona în continuare fondurile, astfel încât să acopere nevoile celor două ministere acum separate. Pe de altă parte, Anton Hadăr, liderul sindicatului profesorilor universitari Alma Mater, are speranțe de mai bine de la această modificare. „Este neașteptată împărțirea, dar e firesc, pentru că cercetării trebuie să i se acorde mult mai multă atenție, astfel încât să se dezvolte. Important este să vină fonduri mai multe. Era de așteptat să se facă această modificare, pentru că s-a mai discutat”, a declarat Anton Hadăr pentru “Jurnalul Național”.

Pesimism la cote alarmante

Cel mai pesimist dintre toți liderii sindicali este Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), care a declarat că nu vede acest guvern ca fiind unul pe termen lung și că ar fi doar un fel de soluție de compromis în acest moment. “Să-i acordăm, până la urmă, șansa să arate ce poate, dar este un guvern eterogen ca structură, cu unii care știu ce au de făcut, iar alții care ar trebui să se califice la locul de muncă și alții, dintr-o a treia categorie, pe care-i compătimesc, pentru că nu au prea multe legături cu domeniile pe care trebuie să le gestioneze. Poate ne vor surprinde. Vom vedea ce se va întâmpla, totuși, trebuie să le dăm o șansă, însă eu nu prea cred că vor aplica o parte dintre măsurile pe care le-au promis în campania electorală”, a declarat Dumitru Costin pentru „Jurnalul Național”.

 

Anticipez niște amânări ale unor măsuri. Este prematur să mă pronunț asupra acelor măsuri, dar deja avem probleme și, mai mult ca sigur, unele măsuri importante, promise în campania electorală, vor fi amânate. Să așteptăm proiectul de buget și abia după aceea ne vom putea pronunța. Dumitru Costin, lider BNS

×