x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sportul combinat cu o alimentaţie adecvată ar putea reduce la jumătate riscul de recidivă al cancerului

Sportul combinat cu o alimentaţie adecvată ar putea reduce la jumătate riscul de recidivă al cancerului

12 Iun 2014   •   20:45
Sportul combinat cu o alimentaţie adecvată ar putea reduce la jumătate riscul de recidivă al cancerului
Sursa foto: Ryan Lowry

Persoanele care sufăr de cancer şi cele care sunt în curs de refacere după această boală ar putea reduce la jumătate riscul de recidivă dacă ar face mişcare şi ar avea o alimentaţie adecvată, scrie joi cotidianul francez 'Le Figaro', pe baza unui studiu al universităţii americane din Chapel Hill.

În plus, mişcarea are efecte benefice asupra calităţii vieţii, reamintesc specialiştii, atrăgând atenţia asupra numărului scăzut al celor care ţin cont de recomandarea de a avea săptămânal 150 de minute de activităţi fizice moderate, cum ar fi mersul în pas vioi.

Doar puţin mai mult de o treime dintre femeile din SUA diagnosticate cu cancer la sân urmează acest sfat, au constatat autorii studiului publicat în revista Cancer la 9 iunie.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion format din 1735 de femei diagnosticate cu cancer la sân din statul american Carolina de Nord. Vârstele lor au fost cuprinse între 20 şi 74 de ani. Doar 35% dintre paciente au respectat recomandarea de a face mişcare, în timp ce peste 60% dintre ele au declarat că şi-au diminuat activitatea fizică în cele şase luni care au urmat după diagnosticarea maladiei.

Aceeaşi problemă se observă şi în Franţa, observă ziarul de la Paris.

Efectele secundare ale bolii şi ale tratamentelor folosite, în special oboseala care se manifestă la cel puţin două treimi dintre pacienţi, explică în parte tendinţa la sedentarism.

Mai sunt însă şi cauze de altă natură. 'Pacientele tratate de cancer de sân, chiar şi cele care care au practicat sportul anterior, se confruntă cu o serie de bariere fizice, psihologice şi sociale', a explicat un specialist din Dijon, Vincent Gremeaux. La acestea se adaugă şi lipsa informării corespunzătoare din partea medicilor, numai 20 % dintre oncologii francezi având obiceiul să-şi sfătuiască pacienţii să facă mişcare.

×