Încă 30 de zile de restricții, fără nicio relaxare față de măsurile luate în ultima lună. Acesta a fost anuțul făcut de președintele Klaus Iohannis, după o întâlnire pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban, cu miniștrii Nelu Tătaru și Marcel Vela, precum și cu secretarul de stat Raed Arafat. Aseară a avut loc și ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care urma să facă propunerea cu privire la prelungirea stării de alertă, propunere care să fie discutată în ședință de Guvern, în vederea emiterii actului normativ. La închiderea ediției, Senatul era așteptat să dea votul final pe legea privind carantina și izolarea. Surse din cadrul Comisiei Juridice au precizat că actul normativ trimis plenului a fost radical îmbunătățit.
“Nu doar că nu ne aflăm pe o scădere a epidemiei, ci cunoaștem, din păcate, o creștere a acesteia. Astfel, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile”, a anunțat, ieri, președintele Klaus Iohannis. Acesta a precizat că, în următoarea lună, nu vor fi impuse restricții suplimentare fașă de cele implementate până în prezent, dar nu vor exista nici relaxări. “În ciuda faptului că nu va exista relaxare, vom lua unele măsuri care vizează relansarea economiei. Guvernul lucrează deja la un astfel de pachet, dar precizez că eu personal voi avea o discuție la reuniunea de zilele următoare de la Bruxelles a Comisiei Europene. Voi sublinia că România trebuie să obțină o sumă cât mai mare pentru combaterea epidemiei”, a adăugat președintele.
La ora închiderii ediției, Comitetul Național pentru Situații de Urgență era reunit în ședință, pentru redactarea textului propus pentru prelungirea stării de alertă, document care va fi adoptat, astăzi, în ședința Guvernului.
Dezbateri prelungite în Parlament
În paralel, tot la închiderea ediției, Senatul României era așteptat să adopte legea privind carantina și izolarea, cu modificări drastice față de forma ei votată la Camera Deputaților. Surse parlamentare au precizat că, în Comisia Juridică, raportul urma să fie unul de admitere, cu amendamente esențiale. Ar urma să dispară din textul legii prevederea conform căreia bunurile suspecte a fi contaminate ar putea fi distruse, rămânând mențiunea carantinării lor până la decontaminare.
De asemenea, chestiunea cu instituționalizarea minorilor ai căror părinți sunt infectați cu o boală infecto-contagioasă a fost eliminată, în sensul că acest lucru se va face numai cu acordul tutorelui legal.
Însă rămân o serie de decizii cu privire la obligativitatea internării, în cazul persoanelor confirmate ca fiind infectate cu o boală infecto-comntagioasă sau purtătoare ale unui înalt agent patogen. Acestea urmează ca, la decizia medicului, să fie internate timp de 48 de ore, după care doar DSP, prin decizie administrativă, să hotărască dacă persoana în cauză rămâne internată 14 zile sau este izolată la domiciliu timp de 14 zile. Oricare dintre aceste decizii ar urma să poată fi atacată în contencios administrativ. De asemenea, persoanele care pătrund pe teritoriul României din zone “roșii” sunt carantinate obligatoriu.
Noul text al legii ar face clarificări cu privire la gradualitatea acestor măsuri, dar și la definiția exactă a bolilor vizate de acest act normativ.
O altă chestiune discutată de senatorii juriști se referă la detașarea medicilor. Aceasta poate fi voluntară sau, în anumite situații, nevoluntară, însă aceștia urmează să beneficieze de decontarea cheltuielilor de cazare și masă, precum și de plata diurnei.