Formatiunile politice si-au lansat deja candidatii pentru primarii, iar astazi incepe cursa pentru convingere a electoratului. Campania electorala se va incheia sambata, 9 iunie, la ora 7:00.
Alegerea primarilor se va face din primul tur, iar primar este declarat cel care obtine cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin, cu exceptia situatiilor de balotaj.
In Capitala, in lupta pentru Primaria Generala s-au inscris 18 candidati, care, pentru 30 de zile, vor incerca sa convinga 1,8 milioane de bucuresteni sa vina la urne si sa-i voteze.
Printre candidatii care vor cere votul bucurestenilor pentru functia de edil sef se regasesc actualul primar Sorin Oprescu sustinut de USL, deputatul si omul de afaceri Silviu Prigoana din partea PDL, dar si senatorul UNPR Anghel Iordanescu.
Despre ordinea lor pe buletinul de vot, Biroului Electoral de Circumscriptie 42 al Municipiului Bucuresti a stabilit prin tragere la sorti ca Anghel Iordanescu va fi primul, urmat de Silviu Prigoana, in timp ce actualul primar, Sorin Oprescu, va fi penultimul din cei 18.
Candidatii trebuie sa respecte si reguli bine definite in legislatia electorala pe tot parcursul celor 30 de zile de campanie. Acestia au dreptul la spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Insa, nu in incinta unitatilor militare, in scoli sau universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.
Legea prevede foarte clar si sumele maxime pe care fiecare candidat le poate utiliza pentru desfasurarea campaniilor electorale. Astfel, cei inscrisi pentru primaria generala a Capitalei nu pot depasi limita de 10.000 de salarii de baza minime, iar cei care isi doresc functia de edil pentru sectoare, municipii sau orase, 2.500 de salarii minime. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc, potrivit legii, cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Cetatenii, chemati la urne pe 10 iunie
Cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor, pot sa-si exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate. Alegatorii se pot prezenta la urne incepand cu ora 7,00 si pot sa voteze pana la ora 21,00. Daca, insa, in sectie sunt mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora.
Alegatorii vor vota numai in localitatea de domiciliu, la sectia de votare la care sunt arondati. Cei care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ-teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor pot vota in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
Acestia vor primi, cand se prezinta la urne, patru buletine de vot, cate unul pentru primar, presedinte de consiliu judetean, consilieri judeteni si locali.
Biroul Electoral Central a stabilit ca accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini este interzis.
Potrivit BEC, in ziua alegerilor, si comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare este interzisa.
Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa instiinteze alegatorii ca, in momentul in care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT', au obligatia sa predea si aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmand ca acestea sa le fie restituite dupa exercitarea votului.
Stampila cu mentiunea 'VOTAT' se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care doreste sa-i aleaga, in caz contrar buletinul fiind declarat nul.
Dupa ce au votat, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Introducerea buletinului de vot in alta urna decat cea destinata candidaturii nu afecteaza valabilitatea acestuia. Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea 'votat'.
Persoanele internate intr-o unitate spitaliceasca si aflate in imposibilitatea de a se deplasa la urne vor face o cerere catre presedintele biroului celei mai apropiate sectii de votare, insotita si de acte medicale oficiale sau copii care sa ateste starea de invaliditate. Acesta va decide daca trimite urna mobila. Insa persoanele respective trebuie sa domicilieze in raza teritoriala in care se afla spitalul unde sunt internate.
De asemenea, persoanele condamnate care nu au fost lipsite de drepturi electorale si cele arestate preventiv voteaza numai daca au domiciliul in comuna, orasul, municipiul in care se afla penitenciarul in care sunt detinute. Acestea pot formula o cerere catre conducerea penitenciarului, indicandu-si domiciliul si datele personale.
Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare, iar candidatii o pot insoti.
La procesul de votare, dar si la deschiderea urnelor si numararea voturilor pot sa asiste membrii biroului electoral al sectiei de votare, delegatii partidelor politice acreditati care au participat la alegeri si nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare, observatori straini sau interni acreditati, delegatii mass-media, precum si candidatii. Legea nu limiteaza numarul candidatilor care vor sa asiste la procesul de votare, dar presedintele sectiei trebuie sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii.
Indepartarea din localul sectiei de votare a persoanelor care incalca legea si ordinea publica se realizeaza de catre personalul care asigura paza sectiei de votare numai la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Dupa inchiderea urnelor, va incepe numararea voturilor si incheierea proceselor-verbale.
Dosarele continand procesele-verbale cu rezultatele alegerilor se transporta sub paza personalului structurilor Ministerului Administratiei si Internelor.
Indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare se solicita de presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si se aduce la indeplinire de persoanele desemnate de primari in cel mult doua ore de la comunicare.
Campania electorala se va incheia pe 9 iunie, la ora 7,00, incepand cu aceasta data fiind interzisa propaganda electorala, adica afisarea, lansarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip.