x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu - "Nu ma clatin cu una cu doua"

Tariceanu - "Nu ma clatin cu una cu doua"

de Monica Iordache Apostol    |    23 Iul 2005   •   00:00
Tariceanu - "Nu ma clatin cu una cu doua"

Dupa ce a renuntat la demisie si la anticipate, Tariceanu a lansat ofensiva in propriul partid pentru a-si reconsolida pozitia. El i-a chemat la Bucuresti, la o intalnire, pe liderii filialelor PNL, in incercarea de a nu-i scapa din mana. Liberalii au decis neconvocarea congresului extraordinar.

Pe fondul amplificarii discutiei in partid despre convocarea unui congres extraordinar, liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a avut o intalnire cu sefii filialelor, in incercarea de a nu-i scapa din mana. Unele organizatii au imbratisat preferintele liderilor lor, iar altele mai stau inca in expectativa.

"Eu, ca presedinte al PNL si ca premier, am o responsabilitate pe care mi-o asum. Nu ma clatin cu una cu doua." Asa a sunat declaratia de razboi a liderului liberal Calin Popescu Tariceanu, care a dat un semnal ca nu va renunta prea usor la cele doua functii. Tariceanu i-a invinuit pe cei care au dat tonul luptei politice in partid de "oportunism" sau "insuficienta experienta politica". "In PNL sunt acum o serie de oameni care, din oportunism sau insuficienta experienta politica, isi schimba imediat parerile, la o adiere de vant si incearca sa profite de o anumita situatie", a afirmat liderul PNL. "Unii s-au speriat. Sunt derutati. Nu au experienta politica. Avem baieti care au intrat de patru-cinci ani in partid si nu au facut nimic. Este foarte greu", i-a pomenit Tariceanu pe unii colegi mai tineri din PNL, despre care a spus ca acum vor sa fie ministri.

INTRUNIRE. Pe fondul declaratiei de intentie a lui Theodor Stolojan de a se implica "in schimbarile" din PNL, daca filialele i-o cer, Tariceanu a avut aseara propria sa intalnire cu liderii judeteni ai partidului, in incercarea de a-si reconsolida pozitia. Chemati la Bucuresti, presedintii de filiale s-au intalnit cu Tariceanu la Casa Dante. Inaintea reuniunii, din partea filialelor au inceput sa curga declaratii de fidelitate la adresa actualului presedinte PNL. Primele organizatii care s-au repezit sa-si anunte sprijinul pentru Tariceanu au fost cele conduse de apropiati ai acestuia. Altele au preferat sa ramana in expectativa, iar acolo unde partizanii liderului PNL au fost la egalitate ca numar si putere cu cei ai lui Theodor Stolojan a iesit cu scandal.

PARUIALA. Victima rivalitatilor din partid a fost filiala PNL Dolj, dupa ce mai multi membri de partid l-au acuzat pe presedintele doljean, Horatiu Buzatu, ca a cerut retragerea sprijinului politic premierului Tariceanu. Silviu Dragancea, membru in BPJ Dolj, a afirmat ca din conflictul iscat nu au lipsit coatele si inghiontelile, declarand, totodata, ca principalii combatanti au fost presedintele PNL Craiova, de altfel finul lui Buzatu, Sorin Sora, si unul dintre membrii Biroului Judetean, Gabriel Nica. In schimb, Buzatu, un sustinator al lui Stolojan, a spus ca nu a facut altceva decat sa-si puna colegii la curent "cu ultimele noutati din partid".

SEPARARE. Organizatiiile PNL s-au impartit in functie de preferintele liderilor. Astfel, PNL Constanta, condusa de vicepresedintele Puiu Hasotti, fidel al lui Tariceanu, a anuntat ca il sustine total pe actualul presedinte, dar ca ii va cere "mai multa fermitate in luarea deciziilor". Presedintele PNL Vaslui, Ion Vrinceanu, considera si el ca ar fi inoportuna revenirea lui Stolojan la conducerea partidului. PNL Timis, condusa de prefectul Ovidiu Draganescu, de asemenea un sustinator al premierului, a anuntat ca ii acorda in continuare acestuia sprijinul. Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, s-a pronuntat impotriva organizarii unui congres extraordinar in care sa se schimbe conducerea partidului. De partea cealalta a baricadei s-a plasat PNL Arad, prin deputatul Titu Gheorghiof, care a declarat ca se bazeaza pe revenirea lui Stolojan in prim-planul vietii politice, "intr-un moment in care partidul are nevoie de el".

ASA SI ASA. Alte filiale au preferat insa sa adopte noncombatul, pana cand apele se vor mai limpezi. La Brasov, subiectul nu a fost abordat. La Suceava, parerile sunt impartite: presedintele, prefectul Orest Onofrei, l-a invinuit pe Tariceanu ca nu a respectat decizia partidului de a declansa anticipate, iar vicepresedintele, Ion Lungu, a spus ca organizatia "respecta conducerea aleasa democratic la ultimul Congres".

La Botosani, apele se impart la fel. La Harghita, nu exista insa un curent pro-Stolojan sau anti-Tariceanu, dupa cum a sustinut vicepresedintele PNL Harghita.

LA CENTRU E ACEEASI HARABABURA
Miza contestatarilor lui Tariceanu nu este insa neaparat convocarea unui congres extraordinar, ci mai ales fortarea lui Tariceanu sa renunte la functia de premier, pentru a-i lasa locul lui Theodor Stolojan. Ca si in teritoriu, la centru parerile sunt la fel de impartite. Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, un apropiat al lui Stolojan, a declarat ieri ca acesta trebuie implicat in proiectele partidului. "Tariceanu trebuie sa aiba o discutie cu Stolojan, o discutie in forurile PNL pentru a gasi cea mai buna solutie ca partidul sa-si mentina credibilitatea si pozitia de locomotiva in Alianta", a declarat Flutur. Vicepresedintele PNL Mona Musca a sustinut si ea ca implicarea lui Theodor Stolojan va aduce linistea in PNL si in Alianta D.A. Intr-un comunicat, a salutat "disponibilitatea si generozitatea" lui Theodor Stolojan de a veni in ajutorul liberalilor "in momentele cele mai grele", de a se implica activ in viata PNL. "Este nevoie de seriozitatea si fermitatea domniei sale, care au permis liberalilor sa iasa din crize ce pareau insurmontabile. Cred, de aceea, ca implicarea domnului Theodor Stolojan va fi, si de aceasta data, in masura sa aduca linistea in partid si in Alianta", a mai spus Mona Musca. In schimb, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca revenirea lui Stolojan este imposibila si ca organizatia pe care o conduce s-a pronuntat impotriva congresului extraordinar.

ADIERE


"In PNL sunt acum o serie de oameni care, din oportunism sau insuficienta experienta politica, isi schimba imediat parerile, la o adiere de vant"
Calin Popescu Tariceanu
presedinte PNL

EVOLUTIE


"Cand esti la guvernare, te intaresti ca partid. Inexplicabil, dupa sase luni de guvernare, PNL a ajuns mai rau decat inainte de a castiga puterea"
Emil Strunga
deputat de Galati

IMBRANCEALA


"Eu cu domnul Buzatu am intrat intr-un conflict verbal, insa Sora cu Nica si-au impartit cateva coate si s-au imbrancit"
Sergiu Dragancea
seful Biroului de Presa al PNL Dolj
×