POLITIC
MODEL SUA - Ministrul Apararii sustine strategia lui Basescu
Presedintele Traian Basescu a solicitat in sedinta CSAT ca noua strategie de aparare nationala sa fie "mai agresiva", iar ministrul Apararii Nationale, Teodor Athanasiu, declara ca armata noastra este capabila sa lupte alaturi de SUA in actiuni antiteroriste.
ANIELA NINE
|
ANTITERO. Ministrul Teodor Athanasiu spune ca Armata romana este capabila sa lupte alaturi de SUA
|
Ministrul Apararii, Atanasiu a declarat, ieri, la Bistrita, ca Romania este pregatita sa participe impreuna cu toate fortele NATO la lupta impotriva terorismului si ca armata tarii este capabila sa lupte alaturi de SUA in actiuni antiteroriste. In opinia lui Atanasiu, Basescu a solicitat elaborarea unei strategii astfel incat sa nu fie asteptat efectul actiunilor teroriste, asa cum s-a intamplat, spre exemplu, in Spania, ci sa fie luate masuri preventive, iar terorismul "sa fie atacat la el acasa pentru a-l anihila".
ETAPE. "Strategia de securitate nationala nu este elaborata. Acum s-au discutat in CSAT capitolele de elaborare a acestei strategii si modul de abordare a acestor capitole. Dupa ce strategia de securitate nationala va fi elaborata, atat Guvernul, cat si Ministerul Apararii Na tionale isi vor elabora propriile strategii. Guvernul si Cartea Alba si noi, ministerul, strategia de securitate nationala", a precizat ministrul traseul pe care il va urma noul elaborat.
TERORISM. Totodata, Atanasiu a aratat ca la sedinta de luni a CSAT-ului s-a discutat despre "terorismul structurat", insa numai cu caracter informativ. Cu toate acestea, ministrul a spus ca nu sunt elemente care sa duca cu gandul la un iminent atac terorist asupra Romaniei. Vorbind in aceeasi sedinta a CSAT despre "terorismul international structurat", vazut ca cea mai puternica amenintare externa la adresa securitatii, presedintele Traian Basescu a subliniat necesitatea ca Bucurestiul sa actioneze in afara granitelor "preventiv", impreuna cu aliatii sai. Seful statului preia astfel modelul american de
politica externa, doctrina atacurilor preventive fiind anuntata de presedintele american Bush in vara anului 2002.
STRATEGIE. Noua strategie de aparare discutata luni va fi construita in jurul a sapte "piloni", dupa cum a precizat seful statului. Astfel, in elaborarea acestei constructii se vor avea in vedere teme precum proliferarea armamentului de distrugere in masa, regimurile totalitare care sustin terorismul, situatiile de criza, conflictele inghetate si situatiile de instabilitate politica din proximitatea Romaniei, proasta guvernare, in care un element important il reprezinta nivelul de coruptie al institutiilor statului. Seful statului s-a declarat sustinatorul "actiunii preventive", o solutie definitiva urmand a fi adoptata in 30 de zile, cealalta varianta fiind limitarea la "o politica reactiva".
GARANTII
|
Consilierul de stat pe probleme de aparare al Presedintiei, Constantin Degeratu, sustine ca viitoarea strategie de securitate nationala, care ar urma sa prevada participarea Romaniei la actiuni preventive, nu este "absolut deloc" . Degeratu a apreciat la Info Pro ca, prin viitoarea strategie, Romania nu va intra mai mult decat in prezent in vizorul organizatiilor teroriste, pentru ca, de fapt, tara noastra este in atentia acestor grupari de mai multa vreme.
|
|
AUDIERI
|
Fostul ministru de Externe, senatorul PSD Mircea Geoana, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca includerea "actiunii preventive" in strategia nationala este o "schimbare atat de radicala si brutala", incat se va solicita audierea in Parlament a "celor responsabili". Totodata, Geoana a aratat ca o alta tema, cea a terorismului, este un subiect de politica externa "controversat".
|
|