x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Țintele Cotroceniului: Un nou mandat, alegeri anticipate și desființarea Secției Speciale

Țintele Cotroceniului: Un nou mandat, alegeri anticipate și desființarea Secției Speciale

de Ion Alexandru    |    11 Oct 2019   •   09:34
Țintele Cotroceniului: Un nou mandat, alegeri anticipate și desființarea Secției Speciale

Klaus Iohannis folosește votul de ieri, de la moțiunea de cenzură pentru a-și face, la rupere, campanie electorală în vederea obținerii unui al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Acesta susține că, după ce PSD a căzut de la guvernare, lupta cu social-democrații nu s-a încheiat până când “acest partid nu va deveni istorie”. El a anunțat că preferă să fie organizate alegeri anticipate, în ciuda faptului că principalul său susținător, Ludovic Orban, se și vede instalat drept premier al Guvernului României. Iar un alt obiectiv asumat al lui Klaus Iohannis, după ce Parlamentul i-a respectat dorința și a trimis PSD în Opoziție, este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

 

„Rezolvat! Astăzi a câștigat România! Astăzi, votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost, iată, întru totul și pe deplin respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii  societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD”, a declarat Klaus Iohannis, de la pupitrul prezidențial. De altfel, cu o zi înaintea votului moțiunii de cenzură, Iohannis le-a spus liberalilor că, după ce vor prelua guvernarea, trebuie să “rezolve și problema cu Secția Specială”. Ținând un discurt eminamente de campanie electorală, președintele României a felicitat PNL pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură și, în mod direct, a afirmat că “ faptul că moțiunea de cenzură a trecut reprezintă fără îndoială o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea este esențial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare, la vot, pentru că, într-o democrație, votul la prezidențiale, la alegerile locale și la parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România”.

 

Președintele preferă “întoarcerea la popor”

Primul și principalul obiectiv al lui Iohannis îl reprezintă, așadar, alegerile prezidențiale. Dar și eliminarea unora dintre cei care au susținut moțiunea de cenzură, inclusiv anihilarea șanselor lui Ludovic Orban de a deveni premier. “Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale. În cadrul consultărilor, voi constata în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare”, susține președintele.

 

Obiectivul “Siegfried Mureșan”

Un alt obiectiv, care ar presupune instalarea grabnică a unui nou guvern, pe care Klaus Iohannis îl are este nominalizarea pentru postul de comisar europeam din partea României. Este de notorietate faptul că reprezentanții PNL, dar și Iohannis au tras sforile la Bruxelles pentru blocarea candidaturii Rovanei Plumb și, după moțiunea de ieri, nici candidatura lui Dan Nica nu mai este de actualitate. În fapt, atât liberalii, cât și președintele vor să-l impună pe fostul PMP-ist Siegfried Mureșan, pentru Comisia Europeană.

Klaus Iohannis a chemat, astăzi, la ora 11.00, la consultări la Palatul Cotroceni, partidele politice, pentru a se negocia o formulă de prim-ministru. Primii chemați sunt cei de la PNL, urmați de USR, UDMR, Pro România, ALDE și Minoritățile Naionale. PSD este chemat ultimul. Social-democrații au precizat, pe surse, că nu vor face nicio nominalizare de premier și nici nu vor susține vreo propunere formulată de Klaus Iohannis.

×