x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu poate fi demis ACUM. Vezi argumentele juridice

Traian Băsescu poate fi demis ACUM. Vezi argumentele juridice

de Florea Ciobanu    |    22 Aug 2012   •   12:53
Traian Băsescu poate fi demis ACUM. Vezi argumentele juridice

Premisele concluziei de demitere: In conformitate cu Constitutia, Art. 95, Parlamentul, dupa consultarea CCR, suspenda din functie presedintele Romaniei.

In mod simetric arhirecunoscut, Parlamentul este institutia in drept care sa-l si repuna in functie, daca exista temeiuri de fapt si de drept pentru repunere.

CCR nu-l poate repune in functie, deoarece nu CCR l-a suspendat si nici nu exista alta prevedere legala care sa stipuleze, in mod expres, ca CCR il repune in functie pe presedintele suspendat, daca exista temeiuri pentru repunere.

Rolul CCR in procesul de suspendare si demitere este precizat clar in lege.

-CCR da un aviz consultativ asupra intentiei de suspendare ce i-a fost adusa la cunostinta de catre Parlament;

-Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului;

-Decizia CCR asupra valbilitatii referendumului nu este o decizie de repunere in functie, deoarece nu CCR a decis suspendarea;

-(2) Hotararea Curtii Constitutionale stabileste NUMAI daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

-Ca orice Hotarare a CCR, decizia asupra valabilitatii referendumului se publica in M.O.;

-(3) Inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Ca for care a decis SUSPENDAREA, Parlamentul este singurul in masura sa se pronunte asupra DEMITERII. (Parlamentul nu este postas, sa primeasca Hotararea CCR si s-o trimita la M.O., mai ales ca nu exista o prevedere explicita in acest sens.)

Parlamentul, in temeiul tuturor probelor existente la dosarul Referendumului, are atributia legala in aceasta privinta, atributie conferita de Legea Referendumului, Art. 10, care are urmatorul cuprins:

' ART. 10. Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.'

Aceasta atributie, stabilita expres in Lege, nu poate fi a altei institutii; ea poate fi numai a Parlamentului. Iata si de ce:

Conform Art 47 din Legea Curtii Constitutionale ('Art. 47. - (1) Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului'). Coroborat cu Art. 5, alin (2) din Legea Referendumului ('ART. 5 (2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.') Curtea are atributii NUMAI in privinta VALABILITATII Referendumului, dar nu are atributii sa se pronunte asupra demiterii.

Aplicarea Art 10 din Legea Referendumului cade, fara dubii, in sarcina Parlamentului, deoarece Art. 10 nu se refera la aceleasi fapte si la acelasi moment, ca Art. 5.

Aplicarea Art.5 si aplicarea Art. 10 nu pot fi facute de aceeasi institutie si din cauza ca prevederile celor doua articole sunt aproape contradictorii.

Citirea corecta, logic, a celor doua articole ne duce, fara nicio indoiala, la urmatoarea

CONCLUZIE:

1.CCR decide NUMAI daca Referendumul a indeplinit conditiile de valabilitate, in baza tuturor prevederilor legale care-i cad in competenta.

2.Parlamentul analizeaza, in plenul celor doua camere, decizia CCR privitoare la valabilitate.

3.Parlamentul are, conform Art. 10 din Legea Referendumului, atributia si posibilitatea de a APROBA DEMITEREA PRESEDINTELUI ROMANIEI, prin referire numai la CONDITIA intrunirii majoritatii voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.

Aceasta prevedere din Lege are corespondenta logica in Turul al doilea al alegerilor pentru presedinte, situatie in care nu mai este necesara NICIO conditionare a prezentei la vot.

Pe deasupra, Parlamentul are la dispozitie si Temeiul ca numarul votantilor pentru demitere a fost de 7,4 milioane, ceea ce corespunde la un cvorum ce 14,8 milioane de votanti.

(jurist Florea Ciobanu)

×