Elena Udrea, candidata la preşedinţie a lui Traian Băsescu, şi-a lansat ieri printre ruine şi bălării programul electoral “România frumoasă”, cu care vrea să îi convingă pe români să o voteze. Udrea a jucat cartea populismului afişându-se îmbrăcată în salopetă bleumarin asortată cu o cască de protecţie galbenă şi bocanci. Cameleonica doamnă Udrea a încercat un truc de imagine prin care să acopere scandalul chemării sale la DNA în urmă cu doar o seară. Traian Băsescu, întâiul susţinător al blondei, a evitat să se afişeze cu Udrea deşi aceasta se lăudase că ocupantul Palatului Cotroceni va fi alături de ea la lansarea programului electoral. Se puteau face asocieri răutăcioase legate de ocuparea locului populat de aurolaci, înlocuiţi peste noapte de aplaudacii Elenei Udrea.
Indiferent de trucurile de imaginile la care ar apela, Elenei Udrea îi va fi greu să şteargă imaginea surprinsă de camerele de filmat marţi seara la intrarea în sediul DNA: o candidată la preşedinţie îmbrăcată elegant, cu pantofi cu toc, bălăngănindu-şi cerceii tip clopot, pe umăr cu nelipsita geantă de lux şi un amănunt în plus pe care multă lume îl aştepta: un aer îngrijorat că în sfârşit organele de anchetă au ajuns şi la ea. S-ar putea în curând să facă potecă prin filtrul anti-tero de la DNA, la a cărei inaugurare era descumpănită marţi seara.
Elena Udrea a fost audiată timp de două ore la sediul DNA într-un dosar în care primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, este acuzat de corupţie şi fraudarea fondurilor publice de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Pinalti este urmărit penal după ce şi-a folosit influenţa politică pentru a direcţiona fonduri publice către o firmă pe care o controla prin interpuşi. Banii proveneau de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea. Firma controlată de Pinalti, Strong Montaj, fostă Tehnoutilaj, a primit începând din 2009 contracte publice de la mai multe comune din judeţul Neamţ, iar Ştefan a intervenit pentru ca fondurile de la ministerul Elenei Udrea să fie direcţionate cu prioritate către primăriile respective, asigurându-se astfel că firma sa este plătită. La acel moment, Pinalti era preşedinte al PDL Neamţ şi unul din oamenii văzuţi mereu în anturajul Elenei Udrea.
Udrea: “Dosarul trebuie închis”
La ieşirea din sediul DNA, Udrea a declarat că toate solicitările venite de la primari sau preşedinţi de consilii judeţene urmau procedura legală. Ea a susţinut că “de foarte multe ori” a vorbit şi cu Gheorghe Ştefan şi cu toţi preşedinţii de consilii judeţene şi cu aproape toţi primarii. Apoi i-a frapat pe jurnaliştii prezenţi la DNA printr-o declaraţie în care părea că dă indicaţii procurorilor: “Sunt în campanie şi am avut o zi plină şi am dorit totuşi să vin foarte repede pentru că înţeleg că dosarul trebuie închis şi atunci nu am vrut să amân declaraţia”. Întrebată dacă este o coincidenţă că a fost chemată la DNA cu o zi înainte de începerea campaniei electorale, Elena Udrea a replicat: “Eu nu cred în coincidenţe”.
Dosarul “Gala Bute”
Dosarul Pinalti este una dintre cele mai mici probleme pentru care Elena Udrea poate fi chemată la DNA. Procurorii încearcă să desluşească iţele dosarului Gala Bute în care au fost fraudate 1,5 milioane de euro de la bugetul de stat. Iniţial, sponsorizarea MDRT în valoare de două milioane de euro ar fi trebuit să fie realizată din fonduri europene plătite pentru promovarea brandului de ţară. Contractul a fost încheiat cu un SRL obscur, firma preşedintelui Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Deşi cererile de sponsorizare erau realizate în numele FRB, banii au fost încasaţi de SC Europlus Computers, firma lui Obreja. Fostul preşedinte al FRB s-a folosit de contractul de sponsorizare încheiat cu ministerul pentru a contracta un credit de la BRD care să îi asigure banii pentru organizarea galei de box. Neregulile au fost semnalate de către DLAF (Departamentul pentru Luptă Antifraudă) care a solicitat blocarea plăţilor din fonduri europene până la finalizarea anchetei penale de către procurori. Cu doar câteva zile înainte de a părăsi ministerul, Udrea a aprobat plata creditului lui Obreja luat de la BRD, de data aceasta direct din banii de la bugetul MDRT.
Nota de control întocmită de DLAF şi confirmată de procurorii DNA arată o fraudă de proporţii: din cele 1,5 milioane de euro plătite pentru promovarea frunzei în cadrul meciului de box, doar 20.000 de euro au avut această destinaţie şi pot fi justificaţi cu facturi.
Procurorii DNA nu par însă prea dornici să închidă repede acest dosar. Mariana Alexandru, unul dintre procurorii care a anchetat Gala Bute, s-a pensionat anticipat în urmă cu câteva săptămâni. În presă au apărut informaţii despre audierea mai multor angajaţi ai MDRT care o indicau pe Udrea drept principalul responsabil în acest dosar. În momentul în care s-a vorbit despre audierea blondei la DNA, Mariana Alexandru a cerut subit pensionarea de urgenţă. Traian Băsescu a semnat imediat decretul.
Marţi, în faţa DNA, Udrea a afirmat că Gala Bute a fost “un mare succes de promovare a României”. Nu la fel de dornică a fost să discute despre implicarea fostului său soţ Dorin Cocoş în dosarul “Microsoft”. Cocoş, la acel moment căsătorit cu Elena Udrea, este acuzat că ar fi luat o şpagă de 8 milioane de dolari, în timp ce Pinalti (pentru care Udrea a fost chemată la DNA) ar fi primit o şpagă de doar 3 milioane de euro.