x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un nou pas - Moţiunea PSD, citită azi in Parlament

Un nou pas - Moţiunea PSD, citită azi in Parlament

de Jurnalul National    |    27 Sep 2007   •   00:00

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a prezentat, joi, in faţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, textul moţiunii de cenzură iniţiată impotriva Guvernului Tăriceanu 2 şi intitulată "1000 de zile de haos. Sfărşitul guvernării de dreapta".

Citirea moţiunii de cenzură a durat aproximativ jumătate de oră. Cei aproape 300 de parlamentari prezenţi la şedinţa comună au ascultat in linişte citirea moţiunii, fără a se manifesta. Moţiunea de cenzură impune senatorilor şi deputaţilor o "opţiune de conştiinţă": fie decid demiterea actualului Guvern, fie "deschid calea" către o "nouă formulă de guvernare", cu un nou program de guvernare.

"După trei ani de la preluarea puterii de către alianţa portocalie şi la şase luni de la instalarea Guvernului Tăriceanu II, suntem astăzi in faţa unei opţiuni de conştiinţă: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic in Parlament şi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor Romăniei, susţinut de o majoritate parlamentară transparentă, sau incurajăm, iresponsabil şi cu grave consecinţe asupra dezvoltării Romăniei, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată şi polarizată", se arată in preambulul moţiunii de cenzură.

Totodată, textul nuanţează "opţiunea de conştiinţă" impusă: "Dorim să aducem stabilitate in ţară şi să punem capăt celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienţă guvernamentală şi nelinişte socială sau dorim să păstrăm un Guvern de amatori, incapabil să găsească soluţii pentru principalele probleme ale romănilor".

In preambulul documentului se arată, totodată, că la 3 aprilie 2007, momentul prezentării in Parlament a Guvernului restructurat, PSD a insistat asupra faptului că votul său nu este, "sub nicio formă, un vot de incredere in noul Guvern Tăriceanu sau un cec in alb pentru politicile pe care le propune".  Â

"Atunci am spus că nu facem decăt să punem puţin nisip sub roţile Guvernului, care patinează, şi că ne păstrăm intreaga independenţă de vot şi de acţiune politică in Parlamentul Romăniei. După şase luni de guvernare dezamăgitoare, constatăm că Guvernul nu mai patinează, ci se scufundă. In această situaţie, avertismentul nostru dat in Parlament pe data de 3 aprilie - pănă la urmă, singura soluţie va fi o maşină nouă - se concretizează prin această moţiune de cenzură", se arată in document.Potrivit PSD, actuala criză politică profundă este rezultatul "incompetenţei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile".

In moţiune este criticat faptul că actuala guvernare de dreapta a reuşit "performanţele" de a absorbi 0% din fondurile comunitare şi de a construi 0 Km de autostradă. "Majoritatea artificială, impusă impotriva voinţei electoratului in 2004 de către preşedintele Băsescu, s-a destrămat, Alianţa PNL-PD a murit, iar Guvernul ultraminoritar PNL-UDMR a rămas să stingă lumina. Acum, dacă ne uităm in Parlamentul Romăniei, ne dăm seama că acest guvern şi-a pierdut susţinerea. Prin urmare, nu mai reprezintă voinţa majorităţii alegătorilor. Guvernul actual şi-a pierdut increderea majorităţii populaţiei", se arată in textul moţiunii.

PSD susţine, de asemenea, că Romănia a evoluat in ultimii ani către un "model de societate neeuropean", in care rezultatele dezvoltării sunt insuşite exclusiv de către o minoritate de 10% din populaţie, privilegiată de guvernele dreptei, care se manifestă tot mai agresiv, in dispreţul legii, atăt in obţinerea bunurilor publice, căt şi in utilizarea lor.

"Prin această moţiune, PSD işi face datoria de partid responsabil de opoziţie şi exprimă ingrijorarea majoră a peste 90% dintre romăni sub ochii cărora se nasc două Romănii opuse şi ireconciliabile: o Romănie a opulenţei şi dispreţului social şi o Romănie a sărăciei umilitoare şi a frustrărilor sociale de tot felul. O Romănie a celor 200.000 de bogaţi, care pot cumpăra «dreptate», «sănătate», «educaţie», «cultură», servicii de calitate, statut social, iar la polul opus, o altă Romănie, cea a unei largi majorităţi de excluşi, care se chinuie să supravieţuiască in sărăcie, chiar avănd un loc de muncă şi un venit", se arată in moţiune.

De asemenea, in text se precizează că miza acestei moţiuni de cenzură nu este doar inlocuirea actualului guvern, ci schimbarea direcţiei de evoluţie a Romăniei, "de la capitalismul oligarhic şi exclusivist - la un model european de organizare a societăţii".

In moţiune este criticată atitudinea Cabinetului Tăriceanu faţă de proiectul Legii pensiilor, iniţiat de PSD, faptul că agricultura a fost adusă "la sapă de lemn", dar şi lipsa de preocupare faţă de accesarea fondurilor comunitare. Este criticat, totodată, şi faptul că sistemul de invăţămănt romănesc "deviază puternic de la proiecţia modelului european", dar şi faptul că Ministerul Sănătăţii este, de departe, "cel mai bolnav organism public din Romănia".

"Domeniul justiţiei este terenul in care relaţia contorsionată dintre PNL-PD a produs poate cel mai mare rău in ultimii ani", se mai arată in text, apreciindu-se că "netemeinicia" reglementărilor promovate de Monica Macovei şi susţinute astăzi de Tudor Chiuariu este evidentă.

De asemenea, in textul citat se face referire şi la politica externă a Romăniei, despre care PSD afirmă că a devenit in ultimii ani "corolarul de incompetenţă al politicii interne romăneşti".

"Relaţiile cu toţi vecinii sunt proaste sau, in cel mai bun caz, reci, ceea ce marchează eşecul diplomaţiei guvernamentale romăneşti din această perioadă şi deopotrivă eşecul diplomaţiei personalizate a lui Traian Băsescu", se mai precizează in textul moţiunii.

×
Subiecte în articol: politic psd