Edward Bratfanof, noul Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), numit în funcţie în urmă cu zece zile de Rovana Plumb, ministrul Mediului, este la fel de portocaliu ca fostul guvernator al Deltei. "În judeţul Tulcea este de notorietate că Bratfanof este prieten al multor lideri democrat-liberali tulceni. Noul Guvernator al Deltei Dunării a fost văzut deseori în compania primarului pedelist al Tulcei, Constantin Hogea, şi a fostului preşedinte PDL al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon", potrivit cotidianul.ro.
În luna iunie, premierul Ponta a anunţat că va numi în funcţia de guvernator al Deltei, care este asimilată celei de secretar de stat, persoana care îi va fi propusă de către o comisie ad-hoc formată din reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai autorităţilor locale.
De la PDL la PSD
Cel care a reuşit să îl impună în funcţie pe Bratfanov este este însă Horia Teodorescu, actualul preşedinte al CJ Tulcea. "Vom identifica, în colaborare cu specialiştii, un guvernator care să trăiască pentru Delta Dunării şi pentru oamenii de aici. Această zonă este una specială pentru mine şi de suflet, pentru că de aici au radiat totdeauna şi radiază şi lucrurile bune şi lucrurile rele din viaţa politică a unor partide. (…) Vreau să găsesc un specialist şi vă spun foarte sincer. Vreau totuşi să vorbesc cu oamenii din Deltă să găsim cea mai bună soluţie şi nu vreau să fie membru de partid şi nu îmi doresc asta", spunea preşedintele PSD, Horia Teodorescu, în luna iunie. A căutat până l-a găsit pe Bratfanof, un tânăr de 32 de ani, Absolvent al Facultăţii de Silvicultură şi patron al unei firme de consultanţă specializat în management. La numirea în funcţie, Bratfanof declara că "este prematur să vorbesc despre o activitate pe care o voi începe săptămâna viitoare".
Guvernatorul second-hand
Aria de expertiză a lui Bratfanof este extrem de extinsă, cotidianul.ro scriind că acesta face negoţ cu haine second-hand, într-un magazin din Piaţa Veche din Tulcea. Proaspătul Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ocupă o funcţie de conducere şi în cadrul firmei de construcţii Deltacons din Tulcea, firmă care aparţine controversatului om de afaceri Alexandru Stroie, şi el cunoscut ca fiind un apropiat al PDL. Compania Deltacons a participat la mai multe lucrări plătite din banii acordaţi cu largheţe de Elena Udrea, pe vremea în care aceasta conducea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, firma Deltacons a fost implicată şi în scandalul epavei navei Rostock.
"În PDL este cunoscut faptul că Edward Bratfanof a urmărit acestă funcţie încă din martie 2012, atunci când PDL dorea schimbarea lui Grigore Baboianu, şi el fost Guvernator al ARBDD. Recenta numirea a lui Bratfanof la şefia ARBDD, în 26 septembrie, a provocat numeroase nemulţumiri în rândul membrilor USL Tulcea, dar şi la nivelul conducerii centrale a USL, acuzele la adresa Rovanei Plumb crescând în intensitate. Fostul europarlamentar PSD a refuzat în mai multe rânduri să explice public sau în partid de ce a păstrat în funcţii la ministerul pe care îl conduce numeroşi demnitari puşi pe funcţii de fosta guvernare a PDL. Inclusiv printre consilierii ministrului Plumb se află câţiva democrat-liberali", mai spune sursa citată. Baboianu nu a fost nici el retras definitiv din ARBDD, ci ocupă funcţia de Director executiv adjunct.
Construcţii ilegale pe Plaja din Sulina
Bratfanov a fost numit în funcţie după ce fostul Guvernator, Viorica Bâscă, a fost acuzat de favorizarea unui general SRI pentru construirea, în mod ilegal, a unui bar pe plaja protejată din Sulina. În timp ce Ministerul Mediului se chinuia să convingă Comisia Europeană să închidă procedura de infrigement deschisă în urma investiţiilor de amenajare a Plajei Sulina începute pe vremea mandatului Elenei Udrea, Viorica Bâscă dădea acordul pentru o nouă construcţie pe plaja virgină.
Barul, construit din panouri demontabile, a fost amplasat pe pasarela acvatică pe structura de lemn destinată recreierii publicului. Această structură nu ar fi trebui să îşi modifice destinaţia, dar administratorul barului a amplasat pe pasarela pietonală de trei metri lăţime 14 mese cu umbrelă, 42 de scaune, 20 de şezlonguri. La toate acestea aveau acces doar consumatorii barului. Construcţia ilegală nu a dispus nici măcar de grup sanitar sau de toalete ecologice, astfel încât Plaja virgină din Sulina s-a umplut nu doar de gunoaie, ci şi de urme de fecale lăsate de turişti prin speciile de boscheţi protejate. Deşi Delta are guvernator nou de zece zile iar sezonul estival s-a încheiat, construcţia ilegală din Sulina tronează şi acum pe plaja înconjurată de gunoaie.
Citește pe Antena3.ro