x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ungureanu atacă dur Olanda. "Vom cere Consiliu European extraordinar. Extrema dreaptă ţine ostatică guvernarea în Olanda!"

Ungureanu atacă dur Olanda. "Vom cere Consiliu European extraordinar. Extrema dreaptă ţine ostatică guvernarea în Olanda!"

de Mediafax    |    14 Mar 2012   •   16:02
Ungureanu atacă dur Olanda. "Vom cere Consiliu European extraordinar. Extrema dreaptă ţine ostatică guvernarea în Olanda!"

Premierul Mihai Razvan Ungureanu va cere un Consiliu European extraordinar pe tema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si lanseaza un atac extrem de dur la adresa Olandei.

"Cred ca pe Schengen trebuie facut un efort suplimentar de insistenta politica, nu doar declarativa, chiar daca vom avea o data fixa in septembrie. Discutia despre Schengen cred ca trebuie purtata intr-un context politic mai larg. Exista un stat care se opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen pe seama unui calcul politic intern care deriva din fragilitatea guvernarii, determinata de compozitia politica a guvernarii. Sunt trei reprezentanti ai unui partid de extrema dreapta care, asa se vede de la Bucuresti, tin ostatica guvernarea, dicteaza pe temele importante. Nenorocirea este ca acesti trei sunt si promotorii unei atitudini xenofobe, clar antieuropene. Cred ca e cazul sa avem un Consiliu European extraordinar, in care sa discutam foarte sincer ce se intampla, cum putem reactiona pentru a sustine politicile pro-europene, in asa fel incat asemenea cazuri care erodeaza politica europeana sa nu tina captive politicile de integrare. Pentru ca nu este doar cazul Olandei, ca sa vorbim foarte deschis, este si cazul Finlandei. Cred ca este cazul sa discutam franc cum reactioneaza Europa politica la cresterea influentei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent sa recunoastem problema, sa o expunem si sa cautam solutii la nivelul statelor membre", a declarat miercuri Ungureanu, citat de RFI, intr-o intalnire cu presa straina acreditata la Bucuresti.

Premierul roman se va afla joi la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La inceputul lunii martie, si seful statului a calificat pozitia Olandei ca fiind "un abuz". Presedintele a reluat afirmatiile facute la finalul lucrarilor reuniunii anterioare a Consiliului European, potrivit carora portul cunoscut ca fiind principala poarta de intrare a drogurilor in Europa este Rotterdam, nicidecum Constanta.

Guvernul olandez sustine ca Romania si Bulgaria nu au inregistrat suficiente progrese in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate.

×