x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL a depus moţiunea de cenzură. Roberta Anastase: Argumentele sunt subţiri şi nu va trece

USL a depus moţiunea de cenzură. Roberta Anastase: Argumentele sunt subţiri şi nu va trece

18 Apr 2012   •   13:34
USL a depus moţiunea de cenzură. Roberta Anastase: Argumentele sunt subţiri şi nu va trece

USL a depus, astazi, motiunea de cenzura impotriva Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Documentul a fost depus la Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca motiunea de cenzura a USL se numeste "Opriti Guvernul santajat".

"In timp ce dumneavoastra ma intrebati de Sectorul 6, noi depunem motiunea. Poate nu e important pentru dumneavoastra. Domnul Dusa si domnul Ciprian Dobre au venit la mine sa ia ultima semnatura pe text", le-a spus Ponta, la Parlament, jurnalistilor.

El a precizat ca USL are 217 voturi insa are nevoie pentru motiune de 231.

"Noi avem in grupurile USL 217. Sunt doi, trei parlamentari PDL care au anuntat ca voteaza motiunea. Ne trebuie 231. Eu nu am vrut sa creez iluzii ca avem 231. Numai domnul Cotoi a auzit ca avem 231, dar dansul, desigur, isi poate reveni", a spus Ponta.

Liderul PSD a explicat ca USL nu dispune de majoritate in Parlament. "Noi nu avem majoritatea in acest moment. Daca aveam majoritate, eram noi la guvernare, nu erau PDL-ul si cu domnul Ungureanu. Dar avem 217 voturi. Mai mult decat acestea, daca in ziua motiunii vor vota inca 14, Guvernul Ungureanu este demis. Nu exclud varianta sa voteze inca 14, dar nici nu o confirm", a conchis Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Intrebata daca are emotii in legatura cu motiunea de cenzura depusa de Opozitie, Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a spus ca "este un exercitiu democratic firesc, dar unul nefondat al opozitiei, pentru ca argumentele sunt subtiri, este evident pentru toata lumea. Drept urmare, intelegem, ca un exercitiu democratic, trebuie sa depuna o motiune de cenzura. E in regula, trecem si prin aceasta procedura".

Motiunea de cenzura este semnata de 116 parlamentari, numarul minim necesar pentru initierea acestui demers. Documentul se refera la trei teme si are 15 pagini.

Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.

×