Parlamentarii USL vor depune, saptamana viitoare, o motiune simpla la Camera Deputatilor impotriva ministrului Leonard Orban, pe tema fondurilor europene.
Social-democratul Viorel Stefan, a declarat ca deputatii Opozitiei vor participa la toate etapele procedurale privind dezbaterea si votarea acestei motiuni.
"Intentia noastra este sa redactam, sa depunem, sa dezbatem si sa votam o motiune simpla pe tema fondurilor europene. Motiunea simpla va fi depusa la Camera, vom fi prezenti in toate etapele procedurale de dezbatere si votare a motiunii, cum am declarat la inceputul protestului. Intentia este ca saptamana viitoare sa fie gata textul motiunii si sa-l depunem", a mentionat Viorel Stefan.
El a precizat ca USL depune aceasta motiune simpla pentru ca evolutia economica a Romaniei in 2012 va fi determinata exclusiv de modul in care vor fi atrase fondurile europene.
"Aceste sase miliarde (n.r. euro), cum se lauda Guvernul, ar putea sa fie impulsul necesar care sa asigure un echilibru economic. Sincopele inregistrate in atractia de fonduri ar putea sa genereze un dezastru economic in Romania in 2012. Suntem in februarie si observam ca nu s-a atras cota-parte din cele sase miliarde cu care se lauda Guvernul, dar nu s-a atras niciun euro pana azi. E obligatia noastra de a sesiza opiniei publice acest lucru si de a face o dezbatere publica pe acest lucru", a spus Viorel Stefan.
Romania este codasa la absorbtia fondurilor europene, sustine si deputatul PSD Valeriu Zgonea, intr-un comunicat. "In fiecare zi, in fiecare luna, in fiecare an din 2007 pana in prezent, Romania a fost codasa la absorbtia fondurilor europene. Toate cifrele dovedesc ca prioritatile pentru Guvernul Romaniei au fost cu totul altele. Rata de absorbtie reala, cu alte cuvinte sumele decontate efectiv de Comisia Europeana din suma totala alocata de UE, este de 5,5%. Atat a reusit Romania sa absoarba, din anul 2007 pana in prezent", a afirmat Zgonea.
Potrivit acestuia, Romania risca sa piarda fonduri consistente din cauza faptului ca nu si-a indeplinit obligatiile, “din cauza incompetentei celor aflati la guvernare" si a adaugat ca exista propuneri, la nivelul Uniunii Europene, de redistribuire a fondurilor europene necheltuite ceea ce, in mod concret, ar insemna ca banii europeni nefolositi de catre un stat membru ar putea fi realocati catre un program de investitii al UE. “Pentru Romania, acest lucru ar putea insemna pierderea a 5,8 miliarde de euro, echivalentul a 30% din fondurile structurale alocate pentru perioada 2007-2013. Nu i-am auzit nici pe presedintele Traian Basescu, nici pe fostul sau actualul premier vorbind despre aceste planuri ale UE, care ne pot afecta foarte mult, desi ei sunt cei care trebuie sa apere interesele Romaniei. Guvernantii au tratat lucrurile superficial si, iata, in anul 2012, suntem tot codasii Europei, suntem sanctionati si criticati. Avem inca insuficiente la nivelul legislatiei. Ne lipsesc o strategie clara si o coordonare a tuturor institutiilor implicate in derularea fondurilor europene. Nici legislatia privind achizitiile publice nu a fost aliniata la timp cu cea europeana. In plus, sunt responsabilitati neclare privitoare la proiectele de investitii. Nu va spun nicio noutate daca amintesc de problemele legate de coruptie, de cheltuieli publice nejustificate, de clientela politica abonata la toate fondurile posibile", a mai spus deputatul PSD.