x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL: E nevoie de o acţiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situaţia ambiguă de la CC

USL: E nevoie de o acţiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situaţia ambiguă de la CC

de Mediafax    |    09 Aug 2012   •   10:22
USL: E nevoie de o acţiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situaţia ambiguă de la CC

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, ca este nevoie de o actiune rapida a Parchetului pentru a clarifica situatia ambigua de la Curtea Constitutionala, generata de emiterea a doua documente complet diferite.

"Din pacate, inadvertentele actelor succesive emise de reprezentati ai Curtii Constitutionale, precum si declaratiile socante ale unora dintre judecatori, creeaza o anumita ambiguitate. Noi consideram ca e nevoie de o actiune rapida din partea Parchetului pentru a clarifica aceasta situatie", a spus Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, USL considera ca vointa CC a fost cu maxima claritate exprimata in hotararea din 2 august 2012, apreciind ca, daca CC nu ar fi voit decat listele electorale asa cum acestea existau la 29 iulie, nu ar fi avut nevoie de un termen de 30 de zile pentru ca acestea sa fie trimise.

Vosganian a spus ca, in conditiile in care exista doua acte juridice complet diferite ale Curtii, este limpede ca unul nu este corect, el apreciind ca acest lucru inseamna ca cel care l-a intocmit a viciat vointa plenului CC si facut fals in acte publice.

"In regulamentul de functionare al CC apare clar care este competenta oricaruia din judecatori, incusiv a presedintelui CC, de a emite decizii in concordanta cu vointa plenului. Cand unul din judecatori emite decizii sau documente cu putere de decizie sau care modifica decizii, el trebuie sa aiba de partea sa vointa plenului CC. Altminteri, un judecator al CC e la fel de supus legilor Romaniei ca oricare alt cetatean roman", a spus Vosganian.

El a aratat ca Parchetul trebuie sa cerceteze modul in care au fost emise cele doua documente ale CC care difera categoric. "As vrea ca Parchetul sa cerceteze modul in care au fost emise aceste documente, pentru ca chiar presedintele suspendat a acuzat o persoana din CC in legatura cu emiterea hotararii din 2 august. Asa cum Parchetul s-a sesizat cu 'Domnule chestor', de ce nu s-a sesizat si cu 'Domnule Asesor'?", a spus Vosganian.

Intrebat daca USL va depune sesizare la Parchet pe aceasta tema, Vosganian a spus ca acest lucru trebuie decis in cadrul Uniunii, el aratand, insa, ca elementele unei autosesizari sunt evidente.

"Destinul acestei tari e intr-o ambiguitate din care trebuie sa iesim. Cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea, sa traga consecinte, indiferent cine e acela, pentru ca nu putem considera ca ambele documente sunt valabile", a spus Vosganian.

In 2 august, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Curtii Constitutionale, Curtea anunta ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012", precizeaza Curtea in comunicatul de presa de la finalul dezbaterilor de joi.

Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012.

"Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie 2012", se mai arata in comunicat.

Curtea Constitutionala (CC) a revenit, luni, cu o adresa catre Guvern in care preciza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie.

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curtii Constitutionale a Romaniei nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale revine cu o adresa precizatoare", se arata intr-un comunicat de presa de luni.

In anexa atasata comunicatului se arata ca presedintele Curtii, Augustin Zegrean, "avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului" din 3 august, precizeaza ca plenul CC "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.

Curtea Constitutionala a anuntat ca s-a decis, vineri, preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 12 septembrie in 31 august, in vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a cauzei.

Judecatorul constitutional Tudorel Toader a declarat ca miercuri seara a avut o discutie cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-a solicitat convocarea Plenului, pentru a lamuri toate aspectele, avand in vedere si faptul ca nu a stiut de sesizarea Comisiei de la Venetia.

×