x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL, o alianţă căreia i-a trecut glonţul pe la ureche

USL, o alianţă căreia i-a trecut glonţul pe la ureche

de Alexandru Popescu    |    18 Sep 2013   •   00:30
USL, o alianţă căreia i-a trecut glonţul pe la ureche
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Ponta anunţă că s-a împăcat cu Antonescu, iar neînţelegerile vor fi rezolvate în cadru privat
Disputa tot mai zgomotoasă despre Roşia Montană a dus la o situaţie extrem de periculoasă pentru Uniunea Social Liberală, iar varianta ruperii nu a mai părut chiar atât de improbabilă. Concepută ca o alianţă politică care să funcţioneze cel puţin un ciclu electoral, iată că divergenţe reale sau dictate de poziţionări impuse de prezidenţialele de anul viitor au făcut ca Ponta şi Antonescu să intre într-un conflict evident. Pe de altă parte, s-ar putea spune că Uniunea Social Liberală are un blocaj evident în gestionarea puterii.

 Liberalul spune că dacă USL se rupe, Ponta ar trebui să demisioneze din funcţia de premier. “Dacă cineva îşi va imagina în PSD că Antonescu o să tacă aşa, ca la Partidul Comunist, sau o să meargă pe brânci, ca să iasă preşedinte susţinut de PSD, se înşală amarnic. Acest lucru îl ştiu şi domnul Ponta, şi toţi oamenii din PSD. După cum îl ştiu şi cei din PNL (...). Atitudinea, de multe luni de zile, nu a domnului Ponta personal, dar a postului său de televiziune, a multor oameni din PSD de a se comporta ca şi cum Preşedinţia României este ceva ce stă în seif pe la Cluj la domnul Rus şi ne-o dau sau nu ne-o dau nouă, liberalilor, sau mi-o dau sau nu mi-o dau mie, este de neacceptat. Oricum, Preşedinţia României se obţine de la cetăţenii României. Eu nu am înţeles niciodată protocolul şi angajamentele USL în sensul de a fi preşedinte pentru USL, pentru PSD, pentru România. Dacă voi fi preşedinte, voi fi pentru România. Dacă USL mă sprijină în această idee, bine, dacă nu, nu. Ca să punem simplu capăt acestor speculaţii, nu stau cu mâna întinsă la uşa PSD. PSD îşi respectă sau nu nişte angajamente politice, îl priveşte, dar cred că trebuie să încetăm cu acest subiect jenant. Acest subiect nu a fost deschis de mine, el nu a apărut acum, el este purtat prin oficioasele PSD de multă vreme şi cred că ar trebui să ne clarificăm”, a spus Antonescu. Totodată, liderul liberal consideră că a fost atacat de Victor Ponta prin interpuşi dar în primul rând “de postul său de casă”, o aluzie la România TV. “Am încasat toate aceste atacuri, dar nu pot încasa  ipocrizia cuiva care îmi spune: «Eu nu l-am atacat niciodată pe prietenul meu Crin». Păi are cine să o facă. Dacă vedeţi ce apare în fiecare zi pe postul de casă al domnului Victor Ponta, cred că nu mai este niciun dubiu. Totuşi, am mers mai departe. Nu putem face pe proştii, că nu suntem”, a mai declarat liderul liberal. Mai are încredere Antonescu în premierul Ponta? Răspunde Antonescu: “Am atâta încredere încât să continui acest proiect, al USL. Voi fi ultimul care îl voi abandona, nu pentru că doresc eu să mă pună preşedinte PSD, că nu mă pune preşedinte PSD, mă aleg, dacă mă vor alege, cetăţenii României. În acest proiect am investit cinstit, nu am trişat şi cred că el trebuie să fie apărat pentru România”, a precizat liderul liberal.

“Nicio declaraţie de tensiune în USL”
Iniţial, Victor Ponta avusese o reacţie destul de iritată. El crede că afirmaţia liberalului potrivit căreia nu are nevoie neapărat de sprijinul PSD nu i se pare cea mai deşteaptă strategie, evocând totodată şi retragerea sprijinului pentru candidatură. “Bineînţeles, doar nu o să-l susţinem cu forţa. Dacă ne spune că nu doreşte, ne vom întâlni la PSD şi vom decide pe cine susţinem. Noi am decis odată că îl vom susţine pe Crin Antonescu, dar dacă nu vrea să-l susţinem, cu forţa nu se poate”, a spus el. Totodată, a precizat că PSD nu are un candidat la prezidenţiale, iar el nu va candida la următoarele alegeri. A ţinut însă să precizeze că Antonescu este în continuare partenerul său şi că va face tot posibilul ca USL să-şi îndeplinească angajamentele asumate. Schimbare, însă, vizibilă în declaraţiile de a doua zi. În primul rând a decis să precizeze că românii nu vor mai auzi din partea sa nicio declaraţie care să declanşeze tensiune în alianţă. “De la mine nu vor mai auzi românii nicio declaraţie de tensiune în USL. Din punctul meu de vedere, stabilitatea guvernării şi a USL este mai importantă decât eventualele declaraţii care să facă rating (...). Eu nu sunt stăpânul nimănui, de când s-a desfiinţat sclavia, nimeni nu mai este stăpân pe nimic. Din punctul meu de vedere şi al PSD, nu există decât o dorinţă foarte clară de dialog şi de colaborare şi sunt convins că asta se va întâmpla”, a spus Ponta. El a mai ţinut să precizeze că cel care profită de astfel de conflicte în USL este Traian Băsescu, dar el, în calitate de premier, va avea grijă să fie “pace”.

“Să nu facă rău USL”

Şi Valeriu Zgonea este optimist. Liderul pesedist crede că că Uniunea Social Liberală este foarte pragmatică, iar declaraţiile lui Antonescu referitoare la candidatura prezidenţială reprezintă mai mult nişte reacţii emoţionale. “Am spus că este o declaraţie emoţională a domnului Antonescu, pe care o iau ca atare, este un coleg foarte bun, n-am ce să-i reproşez, am mers foarte bine până acum şi nu afectează nici activitatea pe care o avem în cele două Camere, chiar echipele lucrează bine împreună şi în comisii, suntem pragmatici, suntem o alianţă pragmatică, care până acum şi-a îndeplinit obiectivele în faţa electoratului”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor. Mai mult, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a făcut un apel la liberali să nu facă rău alianţei şi să nu pună în pericol proiectul USL. “Proiectul USL este prea important, iar oamenii şi-au pus prea multe speranţe în el pentru a fi ameninţat în vreun fel. De aceea, facem un apel la colegii liberali să nu facă rău USL prin declaraţii publice”, afirmă Ivan într-un comunicat de presă. Totodată, el laudă atitudinea lui Ponta că nu răspunde public acestor atacuri pentru că USL nu trebuie să uite că trebuie să demonstreze că e o coaliţie cu totul altfel decât cele care au existat până acum în România.

Rămâne disputa Roşia Montană
Situaţia tensionată din USL pare să fi trecut prin aceste declaraţii împăciuitoare. De aici, şi multe speculaţii. Poate a fost vorba şi de o repoziţionare a lui Antonescu, liberalul fiind confruntat în ultimul timp cu o serie de declaraţii ale unor lideri PSD care, într-un fel, condiţionau şansele la alegerile prezidenţiale de sprijinul PSD. Câteva zile, ipoteza ruperii USL creiona perspectiva unei crize care ar fi dus la un blocaj total. Nu înseamnă că a fost anihilat tot potenţialul de conflict. Divergenţele privind proiectul Roşia Montană rămân. Devine tot mai clar că social democraţii susţin proiectul, iar liberalii sunt împotrivă. Aceste poziţii total opuse nu pot fi gestionate uşor. Nu trebuie ignorat faptul că această criză a arătat că neîncrederea dintre cele două partide s-a adâncit şi mai mult. E clar că problema candidaturii la viitoarele prezidenţiale va mai stârni tensiune în relaţiile dintre cele două partide. Din aceste motiv astfel de situaţii se mai pot repeta deşi USL, în angajamentul său electoral, a promis să evite astfel de crize.   

×
Subiecte în articol: USL