UPDATE 14:52
Voinescu: Nu s-a pus niciodata problema schimbarii premierului Ungureanu
Fostul purtator de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, spune ca, inainte sa aprobe banii pentru comunitatile locale din fondul de rezerva al Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu "a fost pus in fata unei solutii cu doua variante costisitoare ca imagine. Ori accepta alocarile si iesea scandal politic cu Opozitia, ori nu le accepta si era o sansa mare sa cada Guvernul si sa ai instabilitate politica, in an electoral si pe fond de criza", scrie Romania Libera.
Turcan considera ca PDL greseste daca mizeaza doar pe ruperea USL pentru a ramane la guvernare si subliniaza ca scorul final la alegerile generale va fi influentat "major" de rezultatele alegerilor locale din Bucuresti, Constanta si Cluj. Pe de alta parte, Turcan spune ca USL ar putea castiga mult "daca ar sti cum sa joace oferta lui Traian Basescu de a demisiona" si bineinteles daca aceasta oferta ar fi cu adevarat "reala".
Saptamana trecuta, Guvernul a acordat bani primariilor din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea unor proiecte si achitarea arieratelor, cele mai mari sume din punct de vedere valoric fiind acordate consiliilor judetene si primariilor conduse de reprezentantii partidelor aflate la guvernare, in principal PDL.
Pentru ca operatiunea sa fie posibila, Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, mai multe legi si a introdus derogari de la normele actuale, suspendand pe tot parcursul acestui an regula conform careia autoritatile locale nu pot primi bani din Fondul de rezerva decat daca si-au redus platile restante.
Legislatia in vigoare prevede ca Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezerva numai primariilor in cazul carora platile restante inregistrate la sfarsitul anului anterior celui in care sunt solicitate alocatiile sunt mai mici decat restantele din anul precedent.
In acelasi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finantelor publice si si-a acordat dreptul de a putea aproba, pana la sfarsitul acestui an, alocari de sume din Fondul de rezerva si pentru plata arieratelor.
Conform Legii finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pot fi alocati bani doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.
Guvernul a aprobat alocarea banilor dupa ce Mediafax a anuntat, citand surse oficiale, ca premierul Ungureanu a iesit suparat din sedinta coalitiei si a cerut ministrilor Justitiei si Finantelor, aflati la discutii, sa paraseasca si ei sala impreuna cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus ca vor veni la vot in Parlament doar daca Guvernul decide anumite alocari bugetare.
Sursele aratau ca premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi conditionat prezenta la vot in Parlament pentru sustinerea initiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca seful Guvernului sa dispuna alocarea de fonduri bugetare catre anumite circumscriptii electorale.
Ulterior, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat insa ca premierul Ungureanu a convins coalitia ca fondurile catre administratiile publice sa fie alocate pe baza a doua principii, respectiv pentru proiecte europene in derulare care necesita cofinantare si pentru achitarea arieratelor.