x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vizita - Basescu face curte uriasei Indii

Vizita - Basescu face curte uriasei Indii

de Oana Stancu Zamfir    |    24 Oct 2006   •   00:00
Vizita - Basescu face curte uriasei Indii
Corespondenta din India
Presedintele Traian Basescu efectueaza de duminica seara o vizita de stat in India, in urma invitatiei lansate de premierul Manmohan Singh.

Romania isi reia astfel relatiile la nivel inalt cu o tara care detine a doua populatie ca marime de pe glob, posibilitati economice semnificative, dar si investitii in Romania (1,7 miliarde de dolari investitii directe dintr-un total de 19 miliarde in toata lumea). "Am constatat ca putem dezvolta un pateneriat in domeniul energetic si in industria apararii, care poate fi extins si la dezvoltarea investitiilor indiene in Romania in domeniul farmaceutic, in IT, comunicatii", a spus presedintele Basescu dupa intalnirea cu premierul Indiei. De altfel, o componenta importanta a vizitei in India o constituie doua forumuri de afaceri organizate la Delhi si la Mumbai de camerele de comert ale celor doua tari, primul, sponsorizat de indian-britanicii de la Mittal Steal.

CEREMONIE. Traian Basescu a ajuns la Delhi duminica seara, chiar la inceputul unui nou an hindus. A fost primit la Hotelul Taj Mahal cu ghirlande de flori si cu traditionalul bendi (semnul rosu pe care indienii il poarta pe frunte). Un pictor indian expusese in holul hotelului lucrari inspirate din Romania. Printre ele, si Teatrul National, pe care seful statului il recunoaste, dar cand sa primeasca in dar un tablou de-al artistului il intreaba pe acesta direct: "Dar ceva cu India nu ai?". O ceremonie impresionanta a avut loc insa ieri-dimineata, cand seful statului a fost primit de presedintele indian, Abdul Kalam, la Rashtrapati Bhawan, palatul prezidential. O garda in vechiul stil de colonie britanica, 18 armasari la fel de negri ca limuzina prezidentiala pe care au insotit-o pana la covorul rosu, uniforme spectaculoase. Traian Basescu, cu mainile impreunate si capul plecat, saluta traditional pe presedinte si pe primul-ministru.

STRADA BUCURESTI. In cinstea venirii lui Traian Basescu la Delhi, o strada din capitala Indiei poarta, incepand de ieri, numele Bucuresti. Este la o aruncatura de bat de ambasada Romaniei. Numarul romanilor care vor pasi insa pe strada cu nume familiar lor este insa redus: mai putin de 50 de rezidenti de origine romana sunt in evidentele ambasadei, majoritatea, romance casatorite cu indieni. Seful statului a cunoscut-o ieri si pe celebra Sonia Gandhi, presedintele Partidului Congresului, cu care a avut o intrevedere de o jumatate de ora. Intre timp, sotia sefului statului a fost invitata de oficialii indieni la un meci de polo, cunoscuta fiind pasiunea doamnei Basescu pentru cai.

CELE 7 PACATE, PENTRU PRESEDINTE
Seful statului si sotia sa au depus o coroana de flori la Mausoleul Mahatma Ghandi, loc in care oficialitati de cel mai inalt nivel calca pe iarba din incinta doar cu papuci albi. Basescu a primit si cadouri: unul dintre ele este un papirus pe care sunt insemnate cele sapte pacate sociale scrise de Mahatma Ghandi in lucrarea Young India - politica fara principii, bogatie fara munca, placere fara constiinta, cunoastere fara caracter, castig fara morala, stiinta fara umanism si religie fara sacrificiu.

×
Subiecte în articol: basescu politic