Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, sustine ca ar fi momentul ca USL sa revina in Parlament, sa demita Guvernul, sa suspende presedintele tarii si sa organizeze, in maximum trei luni, alegeri parlamentare si prezidentiale.
"Puterea a pierdut definitiv majoritatea in Senat si, in zilele urmatoare, o va pierde si in Camera Deputatilor. Masina de vot PDL-UNPR-UDMR se dezintegreaza ireversibil. In acest context, cred ca protestul parlamentar al opozitiei si-a atins obiectivele, regimul Basescu nu mai controleaza forul legislativ. In opinia mea, ar fi momentul ca, din 17 aprilie, USL sa se intoarca in Parlament, sa lupte in plen si comisii, sa formeze o noua majoritate, sa demita Guvernul Ungureanu, sa suspende presedintele care incalca sistematic Constitutia si sa organizeze, in maxim 3 luni, alegeri parlamentare si prezidentiale", sustine Voiculescu, intr-o declaratie remisa, miercuri, agentiei MEDIAFAX.
In opinia presedintelui fondator al PC, "foarte probabil, dupa demiterea actualului Executiv, Traian Basescu va incerca sa traga de timp, sa sustina un guvern interimar, sa prelungeasca boala societatii si economiei romanesti".
"Nu mai avem timp de manevrele sale. Domnul Basescu trebuie sa plece de buna voie sau demis prin mijloace constitutionale. Romanii au nevoie de o guvernare solida, stabila, capabila sa introduca rapid impozitarea progresiva, sa reduca TVA la alimentele de baza, sa protejeze resursele minerale nationale, sa sustina investitiile, sa readuca salariile la nivelul din 2010 si sa elibereze justitia de sub orice presiune politica pentru a-i putea sanctiona pe cei care au folosit bani publici pe criterii si pentru interese politice", mai declara Voiculescu.
Declaratia liderului conservator survine pierderii majoritatii in Senat de catre coalitia de guvernare. Senatorii Iosif Secasan si Cezar Magureanu si-au anuntat, marti, in plen demisiile din PDL si, respectiv, UNPR, primul trecand la PNL, iar celalalt declarand ca ramane independent. Puterea si opozitia au, dupa anunturile facute de senatorii Secasan si Magureanu, cate 66 de senatori, in conditiile in care cvorumul este de 68.
Ce variante propun Opozitia si Puterea pentru modificarea legii electorale
Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat, miercuri, ca este limpede faptul ca trebuie adoptata o noua lege electorala, USL pornind de la prevederile propunerii sale legislative, respectiv votul uninominal si reducerea numarului de parlamentari.
Hasotti a mentionat ca s-a stabilit ca in Comisia de Cod electoral deciziile sa fie luate prin consens sau, daca nu, cu minimum 11 voturi, iar abtinerile sa fie din partea a cel putin doua formatiuni politice.
In legatura cu traseismul politic, Puiu Hasotti a precizat ca interzicerea acestei practici poate fi prevazuta in lege, insa este necesara si o modificare constitutionala in acest sens. 'Noi suntem categoric impotriva migratiei politice si ar fi bine sa renunte PDL la aceasta teribila demagogie, care acuza acum USL ca incurajeaza traseismul politic, cata vreme actuala guvernare s-a bazat pe un partid al traseistilor politici si cata vreme o treime din parlamentarii PDL provin din PNL. Nu stiu de ce, atunci cand a fost un traseism politic in masa, a fost un fenomen politic, chestiunile erau in regula si acuma, daca vin unul sau doi parlamentari, este ceva de incriminat', a mai spus Puiu Hasotti.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, tot azi, ca este sceptic cu privire la adoptarea votului uninominal pur, explicand ca dificultatea USL de a-si impune punctul de vedere consta in faptul ca este necesar sa voteze 11 membri ai Comisiei de Cod electoral in favoarea unei propuneri.
Senatorul social-democrat a adaugat ca afirmatiile pe care puterea le-a facut in spatiul public arata ca aceasta ar fi de acord. "Dar la comisie nu am vazut asa un entuziasm", a precizat el. "Este un anumit risc, va dati seama: cei care nu sunt foarte populari acuma risca sa nu intre in Parlament. Dupa aceea, are o problema UDMR", a mentionat Sarbu.
USL doreste reducerea numarului de parlamentari la 318, incluzand reprezentantii minoritatilor.
De partea sa, presedintele Comisiei de Cod electoral, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, ca vine din partea PDL cu principiile care sa stea la baza legii electorale, mentionand ca aceste principii se refera la reducerea numarului de parlamentari, votul uninominal si mentinerea pragului electoral de 5%.
"Sper ca astazi, dupa aceasta sedinta, sa stim exact pe ce mergem, ca intr-o saptamana sa putem veni cu propuneri concrete si sa gasim un consens in Comisia electorala formata din 13 persoane, cu reprezentanti de la toate partidele parlamentare, astfel incat sa ne incadram in mandatul pe care l-am primit, ca pana la 30 aprilie sa putem intocmi un raport si inainta plenului o propunere legislativa", a explicat Sulfina Barbu.
Ea a adaugat ca PDL propune vot uninominal intr-un tur de scrutin, dupa modelul alegerilor locale, dar ca asteapta propunerile celorlalte partide parlamentare, urmand sa prezinte concluziile dupa sedinta.