x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vot uninominal - PSD propune, Boc sustine

Vot uninominal - PSD propune, Boc sustine

10 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
PSD va depune un proiect de lege privind introducerea votului uninominal. Un sustinator al acestei masuri este liderul PD, Emil Boc, care marturiseste ca scandalul Gusa l-a facut sa militeze pentru acest sistem.
DANA PICIU, CARMEN VINTILA

PAS GRE{IT. Miron Mitrea recunoa[te c`, atunci c~nd s-a aflat la guvernare, PSD a ratat introducerea votului uninominal la alegerea Senatului
Liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor, Miron Mitrea, s-a declarat ieri sustinator convins al votului uninominal. "Eu cred ca votul uninominal este sprijinit de toata lumea teoretic, dar cand vine vorba de practica se gasesc multi oameni politici sa faca amendamente. Eu il voi sprijini atata timp cat voi fi parlamentar, pana cand se va adopta", a spus Mitrea. PSD va propune, de asemenea, un Cod al deontologiei parlamentare, care sa trateze conflictul de interese in exercitarea functiei de parlamentar.

OPOZITIE. Parlamentarii PSD nu sunt de acord cu modificarea de catre actuala putere a Codului Muncii, prin adoptarea unor prevederi de orientare liberala. "Vom actiona pentru mentinerea variantei actuale a Codului Muncii si vom sustine doar amendamentele acceptate de organizatiile sindicale. Actualul Cod este social-democrat. Sigur, el este perfectibil, dar suntem impotriva modificarilor liberale la acest act normativ", a mai spus liderul PSD.

PARTID. Cat priveste sedinta Biroului Executiv Central de miercuri, Miron Mitrea a precizat ca in PSD parerile sunt impartite in privinta viitoarei formule de conducere a partidului. "Eu, personal, nu am fost de acord cu formula de trei membri in conducerea partidului, presedinte, presedinte executiv si secretar general. Voi sustine in continuare formula cu un presedinte si cinci vicepresedinti", a spus Mitrea aratand ca inca nu s-a hotarat daca va candida la una dintre functiile de conducere. Liderul deputatilor PSD a mai precizat ca il va sustine pe Ion Iliescu pentru functia de presedinte al partidului si ca secretarul general al partidului ar trebui ales de Consiliul National separat, si nu impreuna cu ceilalti membri ai conducerii, pentru a avea greutate.

CONGRES IN APRILIE
Desi au existat opinii diferite privind data organizarii Congresului PSD, Biroul Executiv Central a hotarat ca acesta sa se desfasoare pe 21-22 aprilie. Una dintre variante era ca acesta sa aiba loc pe 18-19 martie, insa majoritatea a inclinat spre luna aprilie, asadar dupa alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei. La Congres vor fi luate in discutie propunerile de modificare a Statutului partidului si se va decide noua formula de conducere. Liderul PSD Arian Nastase a prezentat o propunere conform careia conducerea partidului va fi asigurata de un presedinte, un presedinte executiv si un secretar general, care vor fi alesi prin vot direct, in urma unor "autocandidaturi" depuse cu cateva zile inainte. De asemenea, va fi supusa aprobarii Congresului crearea Biroului Executiv National, aceasta urmand sa ia locul Delegatiei Permanente si Biroului Executiv Central, precum si noua structura a Consiliului National. Pana la Congres urmeaza sa fie organizate alegeri la nivelul organizatiilor teritoriale. (L.D.)
×
Subiecte în articol: politic psd