x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zgonea: "PSD are dreptul să nominalizeze comisarul european”

Zgonea: "PSD are dreptul să nominalizeze comisarul european”

08 Iun 2009   •   00:00

Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, partidul său a câştigat euroalegerile, având 11 mandate, cu unul mai mult decât PDL, iar PRM ar putea primi trei mandate în Parlamentul European.



Zgonea, citat de Mediafax, a spus că deşi PSD a centralizat, până luni dimineaţa, doar 75% din totalul secţiilor de votare, rezultatele finale nu vor putea schimba repartizarea pe mandate simulată de social-democraţi.

Potrivit numărătorii paralele a PSD, efectuată prin centralizarea a aproximativ 75% din secţiile de votare, PSD avea 30,95%, PDL-29,73%, PNL - 14,14%, UDMR - 9,16%, PRM- 8,65%, iar Elena Băsescu - 4,35%.

Zgonea a spus că, în aceste condiţii, cel mai mare rest electoral aparţine PRM, care, la redistribuire, va obţine un al treilea mandat în Parlamentul European.

Secretarul general al PSD a remarcat că social-democraţii au obţinut un mandat în plus faţă de PDL şi un mandat în plus faţă de rezultatele din 2007, condiţii în care partidul este îndreptăţit să se considere câştigătorul alegerilor europarlamentare şi să nominalizeze comisarul european din partea României.

"Am avut doi ani un comisar de dreapta şi am prins fluturi. A venit timpul să avem un comisar de stânga. Sper ca domnul Traian Băsescu să respecte această regulă şi să fie corect", a adăugat el.

Zgonea a acuzat PDL că a practicat în masă metoda turismului electoral şi a apreciat că dacă alegerile ar fi fost cu adevărat corecte, PSD ar fi avut cel puţin 4% în faţa PDL. El a motivat că 12% dintre cei prezenţi la vot au figurat pe liste electorale.

"Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă nu aveam un ministru de interne social-democrat", a afirmat el.

Zgonea a afirmat că tocmai această practică a turismului electoral ar fi fost avută în vedere de PDL atunci când preşedintele executiv Adriean Videanu s-a opus propunerii Institutului Naţional de Statistică de a introduce calculatoare în toate secţiile de vot, ceea ce ar fi permis vizualizarea instantanee a eventualilor alegători care ar mai fi votat o dată.

Secretarul general al PSD a apreciat că rezultatul alegerilor arată că PSD şi-a consolidat poziţia în Capitală, aflându-se doar la 0,17% în urma PDL. Zgonea a spus că PSD a pierdut Banatul, unde mai are mult de lucrat, dar a recâştigat Mehedinţiul şi Dâmboviţa.

PSD ar putea anunţa în cursul serii de luni rezultatele finale ale numărătorii paralele.

×
Subiecte în articol: politic psd