x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aplicaţie mobilă care sprijină victimele violenţei domestice, folosită de 88.000 de ori în România

Aplicaţie mobilă care sprijină victimele violenţei domestice, folosită de 88.000 de ori în România

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2023   •   15:45
Aplicaţie mobilă care sprijină victimele violenţei domestice, folosită de 88.000 de ori în România

O aplicaţie mobilă care sprijină victimele violenţei domestice a fost folosită, de la lansare și până în prezent de 88.000 de ori în România.

Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc Bright Sky RO, aplicația și pagina web asociată acesteia fiind folosite de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și minori, sau de către cei care aleg să ajute în astfel de situații. Accesările au fost înregistrate de la lansarea aplicației în România, în mai 2020, până în prezent. Secțiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicație, cu peste 10.000 de accesări.

Fenomenul violenței domestice este în continuă creștere în România. În perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut, arată datele Poliției Române.

Din luna martie 2023, aplicația include și un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conține informații despre cum se manifestă acest fenomen, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanți și unde poate solicita ajutor.

Cele mai accesate funcții ale aplicației rămân: ghidurile (în special formele de abuz și ghidul de siguranță online), chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport.

Aplicația permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației. Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.

„Este important ca tot mai mulți oameni să acceseze aplicația. Bright Sky RO are o puternică latură de educare și este utilă pentru fiecare dintre noi. Cu ajutorul ei putem învăța mai multe despre abuz și formele în care acesta poate fi uneori ascuns sau de acceptat. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicația să înțeleg ce aș putea să fac pentru cineva aflat într-o relație abuzivă. Aplicația te învață să nu judeci victima, ci să stai să o asculți, să vezi cum ai putea să o ghidezi. Dar cel mai important este că victima află, concret, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se decide să iasă dintr-o relație abuzivă. Mai mult decât atât, victima găsește aici sprijin direct la autorități și servicii de asistență. Totul într-un mod sigur pentru ea“, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Potrivit datelor Poliției Române, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 61%, urmate de „amenințare” – 11% și „abandon de familie” – 9%.

Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: victimele violentei aplicaţie mobilă