x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avertismentele unui pediatru. Azitromicina, antibioticul care încă este „prescris frenetic” în Covid

Avertismentele unui pediatru. Azitromicina, antibioticul care încă este „prescris frenetic” în Covid

de Monica Cosac    |    20 Ian 2022   •   07:20
Avertismentele unui pediatru. Azitromicina, antibioticul care încă este „prescris frenetic” în Covid

Deși a fost scoasă de foarte mult timp din protocolul de tratament al bolii Covid-19, azitromicina, un antibiotic-vedetă la începutul pandemiei de coronavirus, continuă să fie „prescrisă frenetic” și în prezent.

 „Nu vă tratați singuri cu azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!”, avertizează cunoscutul pediatru Mihai Craiu, care a făcut și un apel la medicii de familie să nu mai prescrie antibiotice la copiii cu forme ușoare de Covid, dacă nu există și investigații medicale care să dovedească prezența unei suprainfecții bacteriene. Medicul explică, totodată, care sunt consecințele nefaste ale administrării în masă a acestui medicament. 

Azitromicina, „faimoasa moleculă ce a dat atâtea false speranțe privind tratamentul formelor ușoare și medii de infecție cu SARS-CoV-2 (...) și zilele acestea se prescrie frenetic pentru unii din cei foarte mulți care au o infecție ușoară cu noul coronavirus”, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina sa „Spitalul Virtual pentru Copii”. 

„Antibioticele se dau în boli bacteriene dovedite”

Medicul a explicat că ipoteza lansată la începutul anului 2020, potrivit căreia azitromicina ar putea avea efecte antivirale în maladia COVID-19, a fost infirmată de numeroase studii clinice. „Prin administrarea unei doze unice de azitromicină la începutul bolii se spera influențarea răspunsului inflamator în așa mod încât eliberarea de molecule de semnalizare să nu evolueze către «furtuna de citokine». Cu toate consecințele ei nefaste... Din păcate, dovezile arată că această administrare are efecte similare cu administrarea unei doze de placebo. Cel puțin în primele 14 zile de la doză”, arată pediatrul, precizând că inclusiv studiile care au evaluat tratamentul COVID-19 la persoane cu risc de evoluție gravă au concluzionat că „nici administrarea unor doze repetate, pentru 3 zile, nu funcționează mai bine”. De asemenea, nu a diminuat riscul de agravare a bolii sau de spitalizare.

„Nu vă tratați singuri cu azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție! Nu are indicație (deci nu trebuie prescrisă) în formele ușoare de COVID-19, tratate la domiciliu - apropos există un NOU protocol național de tratament în infecția cu SARS-CoV-2, protocol ce corectează eroarea unei recomandări mai vechi, a prescripției de antibiotice, la copilul ce are formă ușoară de boală”, a mai scris medicul pe rețeaua de socializare, subliniind că „antibioticele se dau în boli bacteriene dovedite”.

Efect: crește numărul infecțiilor cu germeni multirezistenți

În cadrul unei dezbateri organizate, marți, de Salvați Copiii România, dr. Mihai Craiu a făcut și un apel la medicii de familie să nu mai prescrie antibiotice la copiii cu forme ușoare de Covid, dacă nu au și investigații medicale ale copiilor respectivi care să dovedească prezența unei suprainfecții bacteriene.

„Îmi rog colegii medici de familie să nu prescrie, acolo unde există îndoieli rezonabile că nu e suprainfecție bacteriană, antibiotice. Ne vom întoarce la problema cu cantitățile industriale de macrolide prescrise în populație”, a spus dr. Craiu, în cadrul dezbaterii „Copiii în Valul 5. Cât de expuși sunt și cum fac față spitalele”. 

Medicul pediatru a mai lansat și în toamna anului trecut un avertisment cu privire la această „modă” de administrare în masă a azitromicinei, la toate persoanele cu semne clinice de viroză, pe care a catalogat-o ca fiind „o gravă eroare”. 

Potrivit specialistului, azitromicina rămâne foarte mult în organism, chiar mai multe săptămâni, după o cură completă, iar acest lucru „produce creșterea rezistenței la antibiotice, prin influențarea rezistomului (totalitatea genelor de rezistenţă şi a precursorilor lor atât în bacteriile patogene, cât şi în cele nepatogene - n.r.) intestinal”. 

Deși este unul dintre medicamentele considerate esențiale la nivel mondial (conform listei OMS), azitromicina „va deveni, în viitorul apropiat, o glumă proastă în tentativa de a trata boli bacteriene, aici în România”, a mai spus dr. Craiu. Medicul a explicat, totodată, că administrarea în masă a acestui medicament crește net rezistența la toată familia macrolidelor (grupul de antibiotice în care este inclusă azitromicina). 

„A fost revizuit protocolul național de tratament și acesta spune foarte clar: la copilul cu forme ușoare de Covid, la copilul care merge acasă nu trebuie să prescriem antibiotice, decât în cazul în care există dovezi indubitabile, din investigații, că este o suprainfecție bacteriană”

Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru

Un abuz cu efecte colaterale

Prescrierea acestui antibiotic-vedetă la începutul pandemiei de coronavirus continuă, însă, și la adulți, nu numai la copii, cu toate că în ultimele protocoale de tratament pentru COVID-19 au fost făcute atenționări cu privire la acest abuz, care poate avea consecințe grave asupra pacientului.

„La pacienții cu COVID-19 îngrijiți ambulator se prescriu în mod nejustificat antibiotice, antigripale și corticoizi de către medicii care îi evaluează și/sau îi monitorizează. Trebuie știut că utilizarea de azitromicină și de alte antibiotice la pacientul cu COVID-19 îngrijit la domiciliu reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecințe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice (diaree cu Clostridium difficile, candidoze, selectare de bacterii rezistente)”, se precizează, de exemplu, în ultimul protocol de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial nr. 40 din 13 ianuarie 2022. 

Medicii se așteaptă la o creștere spectaculoasă a cazurilor pediatrice

Ieri, pentru a doua zi consecutiv, România raportat aproape 17.000 de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2. Numărul de pacienți internați cu COVID-19 este de 4.534, cu 316 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI  sunt internate 530 de persoane, cu 43 mai mult decât în ziua anterioară. Potrivit datelor furnizate de autorități, din totalul pacienților internați, 387 sunt copii, 374 fiind internați în secții și 13 la Terapie Intensivă.

Având în vedere evoluția infectărilor din Statele Unite, unde aproape un milion de copii au fost diagnosticați cu Covid, doar în ultimele două săptămâni, medicul Mihai Craiu spune că „este posibil să vedem și la noi o creștere spectaculoasă”, mai ales în școlile care funcționează fără testare și fără respectarea normelor nonfarmacologice. Iar la sugari și copiii mici, infecția cu Omicron poate să debuteze ca o gastroenterită acută, cu febră și vărsături, a explicat pediatrul.

×
Subiecte în articol: azitromicină mihai craiu