x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bolnavii cronici, puși pe drumuri pentru hârtii inutile ca să-și poată continua tratamentul

Bolnavii cronici, puși pe drumuri pentru hârtii inutile ca să-și poată continua tratamentul

de Monica Cosac    |    09 Mar 2022   •   07:35
Bolnavii cronici, puși pe drumuri pentru hârtii inutile ca să-și poată continua tratamentul

Odată cu încetarea stării de alertă, care a intrat în vigoare noaptea trecută, revin și problemele cu care mulți dintre bolnavii cronici se confruntau și înainte de pandemie: piedicile strict administrative, care le îngreunează accesul la medicamentele uzuale.

 Deși au scheme de tratament stabile, care nu mai necesită modificări, pacienții cronici sunt puși periodic pe drumuri pentru scrisori medicale, atrag atenția reprezentanții medicilor de familie, care solicită ministrului Sănătății modificarea HG 720/2008 și cer eliminarea „steluțelor” prin care se îngrădește accesul pacienților la tratament compensat. 

„Solicităm modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei medicamentelor de care beneficiază asigurații și eliminarea steluței (*) din dreptul medicamentelor care altfel nu pot fi prescrise de medicul de familie fără scrisoare medicală periodică de la un alt medic de orice altă specialitate din ambulatoriu sau spital”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), în care se menționează că păstrarea simbolului respectiv în dreptul acelor medicamente nu face decât să pună bolnavii pe drumuri. 

Concret, pentru a-și putea continua tratamentul uzual, pacienții sunt nevoiți să se programeze periodic la medicul de familie pentru a obține bilet de trimitere, iar pe baza acestuia să se programeze la cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau la spital doar pentru obținerea unei scrisori medicale cu care se programează din nou la medicul de familie ca să poată primi rețetă compensată.  

„Au o schemă de tratament stabilă”

Reprezentanții FNPMF subliniază că modificarea solicitată „este în interesul pacienților care suferă de boli cronice și au o schemă de tratament stabilă, care nu mai necesită modificări și pot fi monitorizați la nivelul asistenței medicale primare, care nu ar mai fi astfel puși pe drumuri pentru scrisori medicale”.

La începutul pandemiei Covid-19, „steluța a fost suspendată”, spun medicii, inițial prin decretul președintelui României și ulterior prin transpunerea prevederilor decretului în actele normative modificate de Ministerul Sănătății și CNAS. Astfel  că, începând cu luna martie 2020, medicii de familie „au putut prescrie pacienților aproape toate medicamentele compensate sau gratuite necesare, fără a mai fi nevoie de prezentarea scrisorilor medicale emise de medicii de alte specialități”.

Paradoxul restricţiilor prin semnalizare cu (*)

Și medicii reprezentaţi de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) au transmis de mai multe ori Ministerului Sănătății propunerea de „abrogare definitivă a prevederilor HG 720/2008, care împiedică accesul pacienților la îngrijiri de calitate, în așa fel încât pacienții noștri să nu sufere de o limitare a drepturilor lor odată cu încetarea stării de alertă”.

Aceștia au explicat că, deși conform Legii Sănătății 95/2006, medicul are dreptul de a prescrie și de a recomanda pacientului tot ceea ce este necesar din punct de vedere medical, „prescrierea medicamentelor notate cu (*) în regim compensat este permisă doar specialiştilor din alte specialități decât medicina de familie, care sunt în număr mai mic şi care practică mai ales în oraşe reşedință de județ. Această prevedere determină scăderea accesului pacienţilor la îngrijiri medicale de calitate, în conformitate cu ghidurile de practică”.

În plus, introducerea acestor de restricţii prin semnalizare cu steluţă (*) a fost făcută treptat, dezorganizat şi fără criterii, creându-se paradoxuri: există afecţiuni pentru care toate soluţiile terapeutice sunt medicamente cu steluţă sau aceeaşi substanţă activă este cu steluţă pe listele pentru adulţi, dar fără steluţă pe listele pentru copii.

Protocoalele de prescriere, găselnița CNAS

Conceptul de protocol terapeutic reprezintă o reglementare care să asigure buna practică medicală și constă într-o serie de reguli profesional-ştiinţifice privind prescrierea unor medicamente, cu scopul de a asigura eficiența terapeutică şi siguranţa pacientului. 

Ele sunt strict profesionale, având la bază raționamente medicale, mai spun doctorii, însă, pe lângă aceste protocoale terapeutice, au fost elaborate „protocoalele de prescriere”, strict administrative.
Protocoalele de prescriere reprezintă o barieră în eficientizarea sistemului sanitar și gestionarea corectă a banului public. „Protocoalele de prescriere, această sintagmă introdusă de CNAS pentru a limita decontarea unor medicamente care pot fi eliberate compensat numai dacă se respecta anumite reguli pur administrative, nu au nici o legătură cu protocoalele terapeutice prevăzute în ghidurile de specialitate”, avertizează SNMF.

Actualele „protocoale de prescriere”:

- încalcă interesul superior al pacienţilor plătitori de asigurări de sănătate;

- ignoră realitatea românească, în care multe zone ale ţării au deficit de medici din diverse specialităţi;

- încalcă Legea 95/2006, art. 381, alineatele (1) şi (3), afectând independența profesională a medicilor de familie și dreptul lor de a prescrie medicamente în folosul pacienților, în conformitate cu pregătirea lor profesională sau la recomandarea specialiștilor, precizează reprezentanții medicilor de familie

„Revenim de peste 10 ani cu această solicitare, comună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei și a Comisiei consultative de Medicina Familiei din Ministerul Sănătății, întrucât păstrarea steluței în dreptul acestor medicamente înseamnă că pacienții sunt nevoiți să se programeze periodic la cabinetul de medicina familiei doar pentru unul sau mai multe bilete de trimitere, apoi să se programeze la cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau la spital doar pentru obținerea scrisorilor medicale, necesare continuării prescrierii lunare de către medicul de familie a tratamentului pentru boala cronică”

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie 

Mulți pacienți se află în imposibilitatea de a prezenta scrisorile medicale necesare pentru continuarea tratamentului, uneori chiar din lipsa medicilor din specialitățile care pot elibera aceste documente medicale pentru o anumită patologie.

×