x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce măsuri trebuie luate de populație, după inundații?

Ce măsuri trebuie luate de populație, după inundații?

13 Iul 2018   •   10:34

Având în vedere producerea inundațiilor severe, iată în continuare o serie de măsuri care trebuie cunoscute și avute în vedere de populația afectată.

1) MĂSURI ÎN CAZUL SURSELOR ȘI SISTEMELOR DE APĂ POTABILĂ
Deoarece consumul de apa din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curățate, salubrizate, dezinfectate și analizate prin laboratoarele Direcției de Sănătate Publică. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă și răcită. Important de știut este că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundațiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei.

INSTRUCȚIUNI GENERALE PENTRU DEZINFECȚIA FÂNTÂNILOR

1.Pentru a efectua o dezinfecție corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea și recondiționarea fântânii.

2. În vederea dezinfecției, fântâna se golește și se curăță, după care se lasă până se umple cu apă și se calculează volumul acesteia.

3. Dezinfecția fântânii se face cu substanțe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, exemplu: clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina etc.

Citește și Persoanele afectate de inundații vor primi ajutor din partea Guvernului

4. Fântâna se acoperă cu capac și, după 12 ore de contact, se extrage apa din fântână și se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operațiunile de dezinfecție a fântânii să fie făcute seara.

5. În localitățile în care există microcentrale de aprovizionare cu apa, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, va controla starea de igienă și calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca apa să îndeplinească cerințele legale. În acest sens se va pune accent pe:

a) clorinarea corespunzătoare a apei distribuite populației;

b) igienizarea și dezinfecția perimetrelor de protecție sanitară, a rezervoarelor;

c) remedierea de urgență a eventualelor defecțiuni.

2) MĂSURI PENTRU IGIENIZAREA SOLULUI ȘI DEȘEURILOR SOLIDE

...........................

Citește mai departe și află CE MĂSURI TREBUIE LUATE DE POPULAȚIE, DUPĂ INUNDAȚII, ÎN ZONELE AFECTATE

×