x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copil ucis de gripă

Copil ucis de gripă

de Monica Cosac    |    19 Ian 2018   •   10:54
Copil ucis de gripă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Un băiat în vârstă de 15 ani din judeţul Sălaj a murit din cauza gripei, adolescentul fiind cea de-a doua victimă de la începutul acestui sezon. Prima persoană răpusă de gripa sezonieră este o femeie de 69 de ani, care a decedat la Bucureşti. Numărul cazurilor de gripă confirmate la nivel naţional a ajuns la 50.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a fost înregistrat un nou deces confirmat cu virus gripal tip B, la un copil de 15 ani, din judeţul Salaj. Adolescentul nu fusese vaccinat antigripal şi nu era în evidenţa medicilor cu alte afecţiuni care să-i fi agravat starea de sănătate.

Miercuri, instituţia a anunţat decesul unei femei de 69 de ani din Capitală survenit tot din cauza virusului gripal tip B. De asemenea, femeia era nevaccinată anti-gripal.

Apel la vaccinare

În acest context, ministerul Sănătăţii a cerut, ieri, Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. “Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii nu spun însă că o campanie de imunizare a populaţiei este eficientă, dacă este făcută la timp, adică de la începutul lunii octombrie, nu în decembrie. Reamintim că Ministerul Sănătăţii a început livrarea celor un milion de doze de vaccin antigripal în teritoriu abia pe 4 decembrie, în condiţiile în care persoanele care primesc serul antigripal au nevoie de încă două săptămâni după vaccinare pentru a căpăta imunitate în faţa gripei.

Potrivit medicilor, vaccinarea terbuie continuată şi în ianuarie, existând posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară.

 “Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungească până la primăvară", a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

300 de mii de doze gratuite de vaccin antigripal se mai găsesc în prezent în cabinetele medicilor de familie

×