x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Deltacron”, o nouă variantă COVID-19, confirmată în mai multe țări

„Deltacron”, o nouă variantă COVID-19, confirmată în mai multe țări

de Monica Cosac    |    17 Mar 2022   •   17:03
„Deltacron”, o nouă variantă COVID-19, confirmată în mai multe țări
Sursa foto: Agerpres

Apariția unei supervariante a virusului SARS-CoV-2, care la începutul acestui an s-a dovedit a fi doar o eroare de laborator, a devenit acum realitate. Noua variantă a coronavirusului, denumită Deltacron, noua variantă de COVID este rezultatul unei recombinări genetice între variantele Omicron și Delta și este în atenția multor echipe de cercetători, la nivel global, după ce a fost identificată în mai multe țări. Printre acestea, se numără: SUA, Franța, Germania, Olanda, Danemarca și Brazilia.

Chiar în prima săptămână a lunii ianuarie 2022, virusologul cipriot Leonidios Kostrikis anunța că echipa sa de cercetători de la Universitatea Ciprului din Nicosia a identificat mai multe genomuri ale coronavirusului care prezintă elemente atât ale variantei Delta, cât și a celei Omicron, numind noua variantă mixtă „Deltacron”. Povestea a făcut înconjurul presei internaționale, dar și reacția din partea comunității științifice a fost rapidă, numeroși specialiști afirmând că este vorba despre o alarmă falsă. Se pare că cele 52 de secvențieri nu indicau o nouă variantă, ci probele de laborator au provenit de la o contaminare ce a avut loc în laborator. De data aceasta, însă, pare a fi o variantă de recombinare genetică între variante.

Brazilia a depistat 2 cazuri

Marți, ministrul brazilian al Sănătăţii, Marcelo Queiroga, a confirmat că ţara sa a înregistrat primele două cazuri cu noua variantă a coronavirusului, denumită Deltacron, rezultată din fuziunea Delta şi Omicron. Ambele cazuri s-au înregistrat în nordul ţării, în statele amazoniene Pará şi Amapá, de la graniţa cu Surinam şi Guayana Franceză. Acesta a ținut să precizeze că această variantă denumită de cercetători Deltacron, „este deja prezentă în Franţa şi în alte ţări din Europa”.

Și Institutul Robert Koch (RKI) a confirmat săptămâna această că, până în prezent, în Germania a fost depistată o infecție cu virusul recombinant „Deltacron”, potrivit spiegel.de. Însă, anterior, astfel de cazuri au fost raportate și în Franța, Olanda, Marea Britanie și Danemarca.

„Se reproduce în aceeași persoană, în aceleași celule”

Baza de date Gisaid, o comunitate globală de oameni de știință care împărtășește informații despre virus, a anunțat săptămâna trecută că Institutul Pasteur din Franța a împărtășit pentru prima dată dovezi clare pe platformă care dovedesc o recombinare a Deltei și a Omicronului. „Analiza oferă o confirmare clară a structurii unui virus recombinant provenit din liniile Delta AY.4 și Omicron BA.1”, potrivit unui comunicat de pe site-ul Gisaid. Varianta a fost identificată în mai multe regiuni ale Franței și pare să fi circulat de la începutul anului.

Aceste virusuri recombinante „apar atunci când mai mult de o variantă infectează și se reproduce în aceeași persoană, în aceleași celule”, a explicat prof. Lawrence Young, virusolog la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, citat de The Guardian. Potrivit acestuia, Deltacron este un produs al variantelor Delta și Omicron care circulă în aceeași populație.

Aceeași publicație îl citează și pe dr. Etienne Simon-Loriere de la Institut Pasteur, care a avertizat că ar putea exista mai multe virusuri recombinante în diferite formate din Delta și Omicron. „S-ar putea să fie nevoie să găsim un nume diferit pentru a indica aceste recombinante sau să începem să adăugăm un număr”, a spus el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, săptămâna trecută, că tulpina a fost găsită și în Țările de Jos și Danemarca. Există cel puțin două cazuri confirmate în SUA, cu o serie de alte infecții suspectate a fi Deltacron.

Până în prezent, există foarte puține cazuri cunoscute, însă oamenii de știință spun că această variantă pare să fi circulat încă de la începutul lunii ianuarie. Pe de altă parte, fiind foarte puține cazuri identificate, nu există încă suficiente date despre gravitatea variantei sau cât de bine protejează vaccinurile împotriva acesteia.

 

Dr. Geantă: Este nevoie de supraveghere genomică

„Recombinarea materialului genetic nu este ceva neobișnuit - și virusurile gripale o fac”, spune dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, care este de părere că este nevoie de o supraveghere genomică a circulației variantelor SARS-CoV-2, combinată „cu supravegherea sindromică (bazată pe datele din dosarul medical al persoanei)”.

„Africa a învățat lecția precedentelor epidemii și a setat un sistem atât de performant, încât a putut evidenția în premieră două dintre cele 5 variante care au pus probleme până acum. Fără un astfel de sistem, ne vom afla exact în punctul de la începutul pandemiei, când luăm decizii pe principiul încercare-eroare. Renunțarea la restricții a fost însoțită în multe țări și de renunțarea la supravegherea precisă a circulației virusului - în Marea Britanie, tăierea finanțării pune în pericol serios sistemul de supraveghere, la rândul lui foarte performant”, a explicat dr. Marius Geantă, pe Facebook.

 

×