x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Epidemia de rujeolă, departe de a fi oprită

Epidemia de rujeolă, departe de a fi oprită

de Monica Cosac    |    29 Ian 2018   •   12:30
Epidemia de rujeolă, departe de a fi oprită
Sursa foto: Sonar512/Getty Images/iStockphoto

În ciuda avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a somat autorităţile responsabile din ţara noastră să ia urgent măsuri pentru stoparea răspândirii epidemiei, cel mai mare focar de rujeolă din Europa devine cu fiecare zi mai mare.

Potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul total de cazuri de rujeolă raportate în România de la debutul epidemiei şi până la finalul săptămânii trecute a ajuns la 10.559, din care 38 de decese. Specialiştii în sănătate publică spun că circa 10.100 dintre persoanele care s-au îmbolnăvit nu au fost vaccinate deloc. De asemenea, 352 dintre bolnavi au primit doar o doză de vaccin, iar 114 au primit două doze de vaccin.

Doar în ultima săptămână, “au fost raportate încă 50 cazuri nou confirmate în 13 judeţe şi în municipiul Bucureşti”, a anunţat CNSCBT, cele mai multe dintre cazurile noi au apărut în Prahova, respectiv 11.

Reprezentanţii OMS au avertizat din nou, zilele trecute, că imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire şi pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinaţi, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit”, în contextul în care la copiii cu vârsta sub 5 ani “există riscul să dezvolte complicaţii serioase şi chiar să moară”. 

Alarmant este că dintre cei care s-au îmbolnăvit de rujeolă, 2.035 sunt copii mai mici de un an, adică înainte să ajungă la vârsta la care puteau fi imunizaţi, iar 3.870 sunt copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani.

×