x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Infractorii sunt fugăriți cu elicoptere și cu drone

Infractorii sunt fugăriți cu elicoptere și cu drone

de Diana Scarlat    |    22 Apr 2020   •   10:25
Infractorii sunt fugăriți cu elicoptere și cu drone

Interlopii au reușit să atragă atenția Poliției asupra lor, iar de luni s-au introdus noi măsuri de monitorizare permanentă a zonelor cu potențial infracțional. Cele șase evenimente provocate de interlopi în ultimele zile, care s-au lăsat cu arestări ale grupurilor de infractori, dar și cu polițiști ultragiați, au adus elicoptere pe cerul României. Următorul pas este urmărirea infractorilor cu ajutorul dronelor Poliției, care au și fost folosite în unele zone.

 

Toate zonele cu potențial infracțional sunt acum sub stricta supraveghere a forțelor de ordine, pentru a nu se repeta scenele de violență care au început sâmbătă și au continuat până luni. Chiar dacă, până acum, au fost doar șase cazuri izolate, în zinci zone foarte restrânse, din Hunedoara, într-o zonă cunoscută pentru infracționalitate, Rahova (București), Săcele și Codlea (județul Brașov), într-un cartier cu istoric infracțional din Ploiești și într-o localitate cu potențial criminogen din județul Ialomița.

Cu două excepții, Hunedoara și București, celelalte au fost conflicte între clanuri, care au degenerat în atacuri asupra polițiștilor ajunși la locul faptei, exact așa cum se întâmplă aproape de fiecare dată când forțele de ordine intervin pentru a aplana conflicte în familie sau între rude, în aceste medii infracționale.

 

Au schimbat regulile pentru toți

 

Răbufnirile clanurilor interlope și atacurile lor asupra polițiștilor au schimbat regulile, astfel încât toți cei cunoscuți cu istoric infracțional vor fi mai bine păziți. În plus, supravegherea cu elicoptere și drone va elimina posibilitatea de a mai fi atacați polițiștii.

„Exact cum zona medicală s-a adaptat acestei pandemii, și MAI s-a adaptat noii situații sociale, astfel încât aceste zone cu potențial infracțional sunt supravegheate cu elicoptere și drone. Pe lângă această supraveghere, avem acum în teren foarte multe patrule, care au fost sporite numeric, pentru a putea ține situația sub control”, a explicat, pentru Jurnalul, Dan Antonescu, consilierul șefului Poliției Române. De altfel, în această perioadă, a scăzut foarte mult infracționalitatea. Concret, infracțiunile cu violență au scăzut cu 47%, dar ultrajele (atacurile asupra polițiștilor) au crescut cu 100%.

 

Patrulele de verificare, atacate

 

Ceea ce a oripilat o țară întreagă în zilele de sărbătoare s-a întâmplat, în primul rând, pentru că interlopii au atacat echipajele de Poliție care au ajuns la fața locului pentru a verifica situația, conform procedurii. „În urma apelurilor la 112, sunt trimise în teren patrule care să observe dacă informația se confirmă, de obicei ajung cei care sunt mai aproape de zona respectivă. Nu se pot trimite trupele de intervenție în urma unui apel telefonic, pentru că s-a mai întâmplat să fie date și informații false la 112. În același timp, sunt alertate trupele de intervenție, astfel încât să fie pregătite de a ajunge în cel mai scurt timp, în caz că se confirmă informația. Abia după ce se constată că este nevoie de intervenția mai multor echipaje sau a trupelor speciale, se cheamă întăriri. Din acest motiv, am văzut cum polițiștii ajunși să constate situația s-au retras, pentru a aștepta întăriri, apoi a fost restabilită ordinea, în cel mai scurt timp”, mai explică Dan Antonescu.

 

Situația este sub control acum, în toată țara. Nu putem vorbi despre un val de infracționalitate, pentru că au fost doar șase cazuri izolate, iar dacă le raportăm la întreaga țară, sunt nesemnificative, atât numeric, cât și ca amploare, ca număr de persoane implicate și ca număr de fapte.

 

Dan Antonescu, consilierul șefului Poliției Române

 

 

casetă

 

Adaptarea metodelor de jaf și escrocherie

 

Și infractorii s-au adaptat la noua situație și și-au modificat metodele de escrocare, furt și tâlhărie. Unii au transformat metoda „Accidentul” în metoda „Covid”. Au sunat la diverse persoane, pretinzând că sunt fiul sau fiica respectivei potențiale victime, că au fost infectați cu noul virus și au nevoie de o sumă mare de bani, pentru a cumpăra ventilator mecanic, la spital. Unele persoane vârstnice, care nu aud foarte bine, pot fi păcălite astfel, atunci când infractorul de la telefon vorbește printre lacrimi și devine convingător, mai ales dacă are date despre persoana pe care urmează să o escrocheze. Cele mai multe date se pot obține de pe conturile de socializare. Mai sunt cei care încearcă să pătrundă în casele oamenilor, pentru a fura bani sau obiecte, pretinzând că sunt de la firmele care furnizează apă, gaze, electricitate, internet sau cablu TV, dar și falși voluntari care pretind că împart ajutoare și materiale medicale. Pentru voluntari s-a stabilit clar că pot ajunge la oamenii pe care vor să-i ajute doar însoțiți de administratorul de bloc sau de un reprezentant al primăriei, în mediul rural.

×