x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social INML poate da un rezultat și după cinci ani. Timpul de derulare a expertizei e secret profesional.Nu deranjați legiștii! Ei lucrează mai lent și secret

INML poate da un rezultat și după cinci ani. Timpul de derulare a expertizei e secret profesional.Nu deranjați legiștii! Ei lucrează mai lent și secret

de Diana Scarlat    |    26 Aug 2019   •   08:00
INML poate da un rezultat și după cinci ani. Timpul de derulare a expertizei e secret profesional.Nu deranjați legiștii! Ei lucrează mai lent și secret

Ancheta în cazul morții copilului de un an și zece luni, la Spitalul Sanador, din București, este blocată de mai mult de zece luni, din cauza absenței unui rezultat al expertizei INML. Practic, medicii legiști pot ține pe loc orice dosar de omor, pentru că nu există nicio prevedere care să le impună rezolvarea într-un anumit termen. Singurul răspuns la întrebările legate de data la care s-ar putea da un rezultat sunt standard: „nu putem interveni în buna desfășurare a cercetării”. Scandalul declanșat săptămâna trecută, când Alexandru Cumpănașu a cerut control la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici s-a soluționat cu același răspuns. Surse din anchetă spun că medicii legiști ar putea da rezultatul și peste cinci ani.

Concluzia inițială a medicilor de la INML în cazul copilului care a murit după o operaţie de hernie inghinală, la Spitalul Sanador, în octombrie 2018, a fost că un vas de sânge ar fi fost atins în timpul operaţiei, iar băiatul a sângerat lent, ore-n şir, până a murit. În tot acest timp, medicul care l-a operat pe micuț nu se afla la spital, iar asistentele nu au intervenit, deși mama copilului le-a spus, de mai multe ori, că semnele nu sunt bune. Abia când copilul a intrat în comă, medicul le-a recomandat părinților, prin telefon, să sune la 112, să ceară ajutor de la SMURD, dar micuțul a murit, pentru că sângerase mai mult de șase ore.

 

Fără termen-limită pentru expertiză

 

Raportul medico-legal inițial a fost finalizat la aproape trei luni de la moartea copilului, constatându-se cauza decesului - „hemoragie acută lentă” -, pe care medicii de la Sanador nu au depistat-o la timp, însă la dosarul penal trebuie să ajungă rezultatul final al expertizei și o serie de lămuriri cerute de avocata familiei victimei. Ancheta a-nceput cu audieri de multe ore, o primă constatare a medicilor legiști, care incrimina, în mare măsură, echipa spitalului, apoi Colegiul Medicilor a constatat că au greşit cei care au operat copilul, iar dacă ar fi fost mai atenţi, tragedia ar fi fost evitată. Colegiul a dat un vot de blam pentru șase medici, atât cei care l-au operat pe micuț, cât și pentru medicii anesteziști și cei de la terapie intensivă, dar cei care au făcut operația pot profesa în continuare, cel puțin până la finalizarea anchetei penale. La întrebările pe care le-am trimis, după zece luni de la începerea expertizei, către INML și către Ministerul Sănătății, respectiv: „Cât durează o astfel de expertiză, în mod normal?” și „Cât timp se estimează că va mai dura până când INML va avea rezultatul final al expertizei, în acest caz?”, a răspuns doar INML, dar nu la cele două întrebări, ci printr-o avertizare că „medicul legist este obligat să păstreze secretul profesional”, iar astfel de întrebări din partea presei ar putea afecta buna desfășurare a anchetei în curs.

 

Un copil a murit, dar vinovații sunt liberi

 

Ancheta ar mai putea dura câțiva ani, pentru că finalizarea ei depinde de un răspuns din partea INML, care ar putea veni după foarte mult timp. Surse din Poliție spun că, de obicei, dacă rezultatele expertizei medico-legale întârzie foarte mult, făptuitorul nu poate fi dovedit, la finalul anchetei. Atunci când rezultatul de la INML vine după mai mult de doi ani, fie este foarte greu de contestat, fie este aproape imposibilă contraexpertiza. Astfel, medicii care au greșit ar putea rămâne doar cu mustrarea din partea forului lor superior, dar își vor practica în continuare meseria, fără nicio restricție.

 

Soluționarea cazului depinde de o procedură care nu are termen de soluționare, astfel încât medicii legiști sunt liberi să întârzie oricât de mult, fără a putea fi sancționați și fără măcar a li se putea impune soluționarea cu celeritate a unei expertize.

 

 

 

×