x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Metoda chinezească de a stopa Covid-19: 26 de milioane de oameni, închiși în case pentru testarea în masă 

Metoda chinezească de a stopa Covid-19: 26 de milioane de oameni, închiși în case pentru testarea în masă 

de Monica Cosac    |    29 Mar 2022   •   07:20
Metoda chinezească de a stopa Covid-19: 26 de milioane de oameni, închiși în case pentru testarea în masă 

După ce săptămâna trecută a carantinat un oraș cu nouă milioane de locuitori, China a început ieri cel mai extins lockdown din ultimii doi ani, pentru a controla un focar de Covid-19 în creștere în Shanghai, cel mai mare oraș al său.

Practic, capitala financiară a Chinei va fi blocată în două etape, de-a lungul a nouă zile, pentru testarea celor aproximativ 26 de milioane de oameni. Este cea mai amplă măsură de acest fel asociată maladiei Covid-19.

În această perioadă, China se confruntă cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică înregistrată de la începutul pandemiei de coronavirus. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri nu este la fel de ridicat ca în alte țări, raportat la numărul de locuitori, încă de la începutul crizei medicale guvernul Chinei a adoptat o strategie foarte strictă în privința pandemiei (aşa-numita sa strategie „zero-COVID”). Acum însă, este pusă la grea încercare, pe fondul întrebărilor legate de impactul economic al acestei politici sanitare asupra țării.

Săptămânile trecute, numărul de cazuri pozitive din Shanghai a fost de câteva sute pe zi și, până acum, autoritățile au evitat să închidă orașul, pentru a nu destabiliza economia, optând pentru carantine mai restrânse, în comunitățile sau locurile de muncă unde apăreau focare, în locul unui lockdown general.

Sâmbătă, autoritățile au negat că Shanghai va intra în lockdown, declarând că vor aplica aceeași o abordare fragmentară în încercarea de a controla numărul de infecţii, dar duminică s-au sucit brusc, după ce au fost depistate 3.500 de infectări. S-au descoperit infecţii „pe scară largă” în întregul oraş, a motivat această decizie Wu Fan, unul dintre membrii echipei de experţi COVID-19 din Shanghai.

„Limitarea epidemiei de amploare din oraşul nostru este foarte importantă pentru că, odată ce oamenii infectaţi sunt puşi sub control, blocăm transmiterea”, a declarat ea, potrivit Reuters. Testarea în masă va fi efectuată până la eliminarea tuturor riscurilor, a mai precizat Wu Fan. Pe de altă parte, experta a afirmat că Shanghai nu poate intra în lockdown pentru mult timp, din cauza rolului important pe care îl joacă în economia naţională şi chiar globală.

Metropola, împărțită în două

Uriașul oraş, care are și o densitate foarte mare a populației, va fi împărţit în două timp de nouă zile, de-a lungul râului Huangpu, pentru a permite „testarea eşalonată”, a anunțat guvernul local. Districtul financiar Pudong și zonele din apropiere vor fi blocate până vineri, iar în cea de-a doua fază a lockdown-ului, vasta zonă centrală de la vest de râul Huangpu va începe vineri propriul lockdown de cinci zile.

China a mai impus lockdown-uri care au afectat provincii întregi, însă populația avea posibilitatea să călătorească în interiorul zonei carantinate. Acum măsurile sunt foarte stricte. 

Practic, rezidenții sunt obligați să rămână acasă, iar livrările vor fi lăsate la punctele de control pentru a se asigura că nu există contact cu lumea exterioară, relatează Associated Press. De asemenea, birourile și toate întreprinderile care nu sunt considerate esențiale sunt închise, iar guvernul local a anunțat că și transportul public va fi suspendat în regiunile aflate în lockdown. 

Totodată, serviciile medicale din mai multe spitale au fost suspendate, pe măsură ce personalul medical a fost direcţionat către operaţiunea de testare în masă.

Rafturile magazinelor, „curățate” de alimente

Carantina anunţată brusc a provocat panică în rândul populației. Astfel că, duminică, în câteva ore, rafturile supermarketurilor au fost golite de alimente, băuturi și obiecte de uz casnic. 

În această lună, China a raportat peste 56.000 de cazuri confirmate la nivel național. Deși rata de vaccinare a Chinei este de aproximativ 87%, aceasta este considerabil mai mică în rândul persoanelor în vârstă. Datele naționale publicate la începutul acestei luni au arătat că peste 52 de milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani nu au fost încă vaccinate cu niciun vaccin anti-COVID-19, potrivit AP. 

Un număr record de 3.500 de cazuri de COVID-19 a fost raportat la Shanghai, duminică, reprezentând aproape 70% dintre cazurile din întreaga ţară, a indicat administraţia oraşului. Dintre acestea, însă, doar în 50 de cazuri a fost vorba de pacienți cu simptome, restul fiind infectați asimptomatici.

La începutul anului 2020, autoritățile orașului Wuhan, unde virusul SARS-CoV-2 a fost detectat pentru prima dată, și-au închis cei 11 milioane de oameni în casele lor timp de 76 de zile.

Spania are o strategie total opusă

În timp ce China menține strategia inițială, de „toleranță zero” față de noul coronavirus, Spania – una dintre țările care s-au confruntat cu focare uriașe în primul an al pandemiei, dar și cu unul dintre cele mai stricte lockdown-uri din Europa, schimbă total macazul și se pregătește să primească turiști fără restricții. 

Practic, începând de ieri, Spania a pus capăt regulilor privind testarea și izolarea, și va trata boala Covid-19 ca pe o gripă. Astfel, persoanele care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 şi dezvoltă doar simptome uşoare sau sunt asimptomatice pot continua să ducă o viaţă normală. Nici efectuarea unui test, nici izolarea la domiciliu nu mai sunt obligatorii.

Doar persoanele expuse riscului vor continua să fie vizate de cerinţele anterioare. Este vorba despre persoanele vulnerabile, cum ar fi cele de peste 60 de ani, femeile însărcinate sau persoanele cu deficiențe imunitare. De asemenea, persoanele din centrele de îngrijire și personalul medical vor continua să fie testate și, dacă sunt pozitive, vor trebui să se autoizoleze, la fel ca și cele cu cazuri grave de virus.

Oficialii din domeniul sănătății publice recomandă, în schimb, să se evite contactul cu grupurile vulnerabile și purtarea măștii în afara locuinței.

×
Subiecte în articol: Covid-19