x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță noi discuții despre salariul minim pe economie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță noi discuții despre salariul minim pe economie

29 Dec 2020   •   16:54
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță noi discuții despre salariul minim pe economie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că vor fi noi discuții cu sindicaliștii despre salariul minim pe economie, astfel încât acesta să crească în următorii ani. De asemenea, demnitarul promite ajutoare pentru categoriile profesionale afectate de criză și soluții pentru vaccinarea salariaților.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că va stabili un calendar de discuții cu partenerii sociali, pentru adoptarea unui mecanism de creștere predictibilă și sustenabilă a salariului minim. Anunțul a fost făcut la finalul discuției de marți pe care ministrul a avut-o cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, în timpul discuțiilor, Turcan le-a spus liderilor sindicali că „propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului și ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp.”

Totodată, ministrul le-a propus reprezentanților „Cartel Alfa” să participe la discuții astfel încât până la jumătatea anului viitor să se ajungă la o soluție privind creșterea treptată a salariului minim.

„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri și apoi vom propune un moratoriu prin care, după șase luni, să ajungem la o înțelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară și sustenabilă. Vreau ca în șase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creșterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă și sustenabilă care să ducă în final la creșterea calității vieții”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Raluca Turcan a mai spus că va propune ca toți salariații din linia întâi, indiferent de domeniul de activitate, să să aibă prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare. De asemenea, sindicaliștii au fost invitați să propună soluții pentru utilizarea fondurilor europene alocate pentru ajutorarea categoriilor afectate de criza Covid-19.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan