Miercuri, joi și vineri, Observator 19 arată la Antena 1, într-o serie de trei reportaje speciale, care este „România copiilor căsătoriţi”. Un fenomen real, extins, în România lui 2016, despre care mulţi ştiu, dar nimeni nu vorbeşte. Reporterii Observator Sabrina Preda şi Sergiu Cora au mers prin satele din Moldova şi au descoperit cum întemeierea unei familii la 14 ani e considerată o chestiune firească.
Totul a pornit de la un zvon că în zonă, oamenii în sutană nu se dau înapoi de la astfel de lucuri, iar după mai bine de 300 de kilometri parcurşi, mare parte din drum prin păduri şi râpe, reporterii au descoperit o reţea de feţe bisericeşti şi mireni dispuşi să lege în faţa lui Dumnezeu doi puşti care habar nu au ce înseamnă o căsătorie. Pentru bani, unii clerici uită şi de lege, dar şi de jurământul depus înaintea lui Dumnezeu. Copiii devin, fără voia lor, o marfă care se negociază în faţa altarului. Reporterii Observator au descoperit, în Vaslui, Galaţi şi Iaşi o adevărată reţea de oameni în sutană dispuşi să facă orice nu este permis nici de lege şi nici de Biserică.
Seria acestor reportaje difuzate săptămâna aceasta la Antena 1 oferă și punctul de vedere al sociologilor, care spun că în comunităţile sărace se păstrează din generaţie în generaţie un anumit fel de a face lucrurile. Violenţa, abandonul şcolar, criminalitatea, pauperizarea sunt aspecte fireşti în multe zone din ţară. Statul român cunoaşte toate aceste probleme, dar nu face nimic. Iar în România, în fiecare an peste 8.500 de fete care n-au împlinit 18 ani rămân însărcinate. În orfelinate şi spitale stau abandonaţi anual 40.000 de copii, iar alţi 300.000 sunt îngrijiţi de către rude şi nu de cei ce le-au dat viaţă.
Pe 12, 13 și 14 octombrie, „România copiilor căsătoriţi” la Observator 19, la Antena 1.