x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericol de orbire și la șase luni după infecția cu COVID-19

Pericol de orbire și la șase luni după infecția cu COVID-19

de Monica Cosac    |    18 Apr 2022   •   07:55
Pericol de orbire și la șase luni după infecția cu COVID-19

Este cunoscut faptul că, deși nu foarte frecventă, conjunctivita este unul din simptomele posibile ale infecției cu virusul SARS-CoV-2, iar medicii au constatat, în ultimii doi ani de pandemie, că apar afecțiuni oculare la unii pacienți cu forme grave de boală. Un nou studiu relevă, însă, că maladia COVID-19 poate crește riscul de tromboze oculare și după vindecare. Acest risc nu este condiționat de severitatea bolii COVID-19, însă este mai ridicat în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială sau diabet.

Se știe deja că infecția cu virusul SARS-CoV-2 este asociată cu leziuni vasculare sistemice, însă riscul reprezentat pentru vasele de sânge de la nivelul ochilor încă are multe necunoscute.

Un grup de oameni de știință din California (SUA) a vrut să vadă dacă există o modificare a incidenței accidentelor vasculare la nivelul globului ocular (în special, ocluzii ale venelor retinei sau ale arterei retiniene), după infecția cu COVID-19, iar rezultatele cercetării au fost publicate, la finalul săptămânii trecute, în revista de specialitate JAMA Ophthalmology.

Autorii studiului au analizat date a peste 430.000 de pacienți care au avut Covid-19 în perioada 20 ianuarie 2020 – 31 mai 202, fiind excluși cei care au avut antecedente de ocluzii ale arterelor retiniene sau ocluzii venoase retiniene cu mai puțin de 6 luni înainte de diagnosticarea cu infecție cu coronavirus.

De ce sunt periculoase ocluziile vasculare ale retinei

Ocluzia vasculară a retinei este un blocaj al unuia dintre vasele de sânge de la nivelul retinei, fie că este vorba despre artera principală a retinei (ocluzia arterei retiniene), fie că este de o venă (ocluzie venoasă retiniană).

Astfel de blocaje ale vaselor sanguine pot provoca vedere încețoșată sau chiar orbire permanentă bruscă la ochiul respectiv, fiind denumite uneori și AVC ocular. Ocluzia venoasă retiniană, spre exemplu, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni vasculare ale retinei, reprezentând o cauză importantă de pierdere a vederii la vârstnici.

Venele, mai afectate decât arterele

Rezultatele studiului au arătat că, post-Covid, oamenii sunt expuși riscului de a dezvolta blocaje ale vaselor sanguine de la nivelul retinei, chiar și la distanță de câteva luni după faza acută a infecției cu SARS-CoV-2.

Mai exact, într-o perioadă de șase luni după vindecarea de Covid-19, 65 dintre persoanele incluse în studiu au dezvoltat ocluzie la nivelul venelor retinei. Chiar dacă numărul pare mic, specialiștii spun că, de fapt, reprezintă o creștere a riscului cu 54% comparativ cu ratele înregistrate înainte de apariția maladiei Covid-19.

De asemenea, incidența ocluziei arterei retiniene centrale a crescut cu 35% în rândul persoanelor care au avut Covid-19, mai arată rezultatele studiului.

Autorii consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a determina mai exact asocierea dintre infecția Covid-19 și apariția trombozelor retiniene.

Potrivit cercetătorilor, riscul de tromboze retiniene nu pare să fie dependent de severitatea bolii Covid-19. Pe de altă parte însă, autorii studiului au constatat că acest risc a fost mai ridicat la persoanele care au avut și alte afecțiuni preexistente, precum: hipertensiune arterială, un nivel crescut de colesterol sau diabet.

 

Obstrucțiile vasculare retiniene afectează vederea prin întreruperea circulației sângelui la nivelul retinei.

×