În următorii trei ani vom fi îngropați în gunoaie sau vom deveni foarte bogați, dacă le vom transforma în energie. România produce șapte milioane de tone de gunoi anual și reciclează doar 5%. Până în 2020 va trebui să ajungem la 50% deșeuri reciclate. Dacă am reuși să atingem această performanță, nu ne-am salva doar de un dezastru ecologic, ci am putea suplini 25% din gazele naturale pe care le folosim astăzi la încălzire. Problema rămâne în continuare lipsa colectării selective, dar sunt și schimbări legislative care ar trebui să se facă.
Scandalurile gropilor de gunoi poluante și cu adevărat otrăvitoare din toată țara s-au întețit în ultimele luni, iar Bucureștiul a rămas în acest moment cu trei depozite închise, care încearcă să se reautorizeze. Dacă românii ar ști cât de mult valorează gunoaiele pe care le ignoră și nu le colectează selectiv, probabil s-ar înghesui să facă reciclare, însă deocamdată suntem departe de acest scenariu al unei viitoare Românii curate și bogate, în urma reciclării gunoiului. „Suntem tot la 5% colectare selectivă și prelucrarea deșeurilor. Producem peste un milion de tone de deșeuri numai în Capitală. Realitatea este că legislația a făcut ca niciunul dintre SMID-uri (Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor - n.r.) să nu fie funcțional până la această oră”, a explicat realizatoarea TV Alessandra Stoicescu, în deschiderea forumului "Gestionarea Deșeurilor Municipale", care s-a desfășurat ieri, la Palatul Parlamentului.
Deșeuri bune pentru încălzire și iluminat
Subvențiile pentru încălzire ar putea fi eliminate, dacă s-ar înlocui combustibilul actual cu cel produs din deșeuri, iar românii ar avea foarte mulți bani de câștigat dintr-o astfel de afacere cu deșeuri, la nivel de țară. „Am început dezbateri cu producătorii de ambalaje, pentru a ajunge la o mai bună manageriere a colectării selective. Trebuie să trecem de la o economie liniară la una circulară, bazată pe reciclare, pentru a conserva resursele naturale ale României”, a explicat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Primarul Capitalei și primarii celor șase sectoare ale Bucureștiului au lansat mai multe propuneri pentru mediul de afaceri. “Dacă operatorii economici investesc, am putea să cumpărăm toată cantitatea de energie produsă din deșeuri, pentru CET-uri și pentru iluminatul public. Cred că este o afacere onestă, prin care biogazul să devină un produs economic”, a declarat Gabriela Firea. „Dacă am folosi toată masa organică din gropile de gunoi din București, am suplini 20-25% din producția de gaz a țării. Industria de reciclare astăzi este a doua ca dinamică în Europa, după industria de IT. E o piață cu un potențial de aproape două miliarde de euro anual”, a explicat și senatorul Daniel Zamfir.
Taxa la groapa de gunoi s-ar putea introduce, dacă va fi votată în Camera Deputaților, după ce a trecut deja de Senat. Grațiela Gavrilescu a fost acuzată de mulți pentru eliminarea taxei la groapa de gunoi, decizie pe care ministrul a explicat-o prin nevoia de a salva populația de la plata acestor sume suplimentare. Ministrul a mai explicat, în cadrul aceluiași eveniment, că ne apropiem de aprobarea planului național de gestionare a deșeurilor. “Pe 3 noiembrie am postat pe site-ul ministerului forma finală a proiectului, iar pe 7 noiembrie am publicat procedura conform căreia trebuie să ne îndeplinim misiunea. Mai avem o procedură de infringement, privind depozitele municipale și depozitele de substanțe periculoase pe care România trebuia să le închidă”, a explicat ministrul Mediului, adăugând că România se va apăra în instanță, conform legislației românești și a celei europene.
Guvernul se va îndrepta în instanță împotriva proprietarilor de gropi de gunoi, pentru a recupera penalizările pe care va trebui să le plătească statul român pentru problema gunoiului.
11 depozite au fost închise anul acesta, din cele 68 municipale și indrustriale
Economia circulară înseamnă că în loc de munți otrovitori de gunoi, care ne vor sufăca în următorii trei ani, am putea câștiga milioane de euro, suplinind circa 25% din cantitatea de gaze naturale folosite la încălzire, în fiecare an, înlocuindu-șe cu biogaz.
Există multe alte metode de refolosire a deșeurilor și toate ne-ar putea îmbogăți.