x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Recomandarea săptămânii: Cum alegem dulciurile perfecte pentru post şi sărbători

0
Autor: Diana Scarlat 06 Dec 2019 - 09:58
Recomandarea săptămânii: Cum alegem dulciurile perfecte pentru post şi sărbători Iulian_Tanase
Vezi galeria foto

De foarte mulţi ani, siropurile şi dulceţurile tradiţionale s-au făcut din fructe şi zahăr. În goana după produse de post şi fără zahăr, românii au uitat un lucru esenţial: este cu adevărat sănătos doar ceea ce este natural. Tocmai de aceea, înlocuitorii zahărului, cu excepţia câtorva îndulcitori naturali, preparaţi tot prin metode tradiţionale, din fructe, nu au nicio legătură cu mâncarea sănătoasă, cu etichetele BIO şi Eco sau chiar cu postul... Siropul, dulceaţa şi nectarul sunt, prin tradiţie, conservate cu zahăr, iar zahărul nu este nociv decât atunci când se depăşesc anumite limite ale consumului. Cei care cred cu tărie că zahărul este otravă ar trebui să se uite cu mai mare atenţie la studiile ştiinţifice care arată cât de nocivi sunt, de fapt, înlocuitorii zahărului şi la efectele E-urilor asupra organismului, înainte de a decide dacă să cumpere dulcuiri tradiţionale, naturale, sau produse pline de substanţe de sinteză.

 

Zahărul este cel mai bun conservant natural. Tocmai de aceea, dulciurile tradiţionale sunt făcute cu zahăr, nu cu înlocuitori ai acestuia sau cu geluri şi alţi conservanţi sintetici. În perioadele de post, înainte de cele mai importante sărbători, tocmai dulceţurile, siropurile şi nectarul natural au fost mereu alimentele care le-au dat energie credincioşilor ce se abţin, în mod tradiţional, de la mâncărurile pe bază de produse de origine animală. Ingredientele care trebuie să fie scrise şi pe etichetele borcanelor de dulceaţă sau ale sticlelor de sucuri şi nectar sunt foarte simple: “Pulpă de caise, apă, zahăr şi zeamă de lămâie. Toate ingredientele se regăsesc întocmai pe etichetă, cu garanţie şi cu analize de laborator. Vedem cum foarte mulţi români, copii şi adulţi, mănâncă aşa-zise dulceţuri, care de fapt sunt făcute doar din chimicale, beau sucuri sintetice, dar se feresc de zahăr, deşi produsele făcute după reţetele tradiţionale sunt din fructe proaspete şi zahăr. Dulceaţa se face, în mod tradiţional, din fructe şi zahăr, unu la unu, adică la un kilogram de fructe se pune un kilogram de zahăr. Am făcut şi câteva experimente, dar am constatat că atunci când scade caltitatea de zahăr, nu mai iese dulceaţa, iar pentru noi este exclus să adăugăm aditivi sintetici”, ne-a explicat Aurora Ipate, producător de conserve naturale, administratorul firmei Vlavi Cons Serv SRL, de la Feteşti.

 

Copiii sunt cea mai bună sursă de inspiraţie

Micii producători de conserve tradiţionale, din fructe şi legume naturale, încep să se dezvolte în România, cei mai mulţi pornindu-şi afacerile de la nevoia familiei de a avea produse fără conservanţi sintetici. La fel s-a înfiinţat şi firma Vlavi Cons Serv, după ce creatoarea acesteia s-a specializat în prepararea conservelor pe baza reţetelor tradiţionale, pe care le-a cules din zona natală. “După ce s-au născut copiii, m-am hotărât să prepar în casă sucuri şi dulceţuri naturale. Am vrut, în primul rând, să avem ceva foarte sănătos pentru copiii noştri, apoi ne-am gândit că foarte mulţi părinţi îşi doresc acelaşi lucru şi astfel am devenit antreprenori. Chiar numele firmei l-am ales pornind de la cei doi copii ai noştri, Vladimir şi Victor, pentru că ei m-au inspirat şi m-au condus către ceea ce fac astăzi. Toate reţetele noastre sunt culese din zona judeţului Ialomiţa, multe fiind din familia mea. Fac dulceţurile aşa cum le făcea bunica, aşa cum s-au făcut în zona noastră timp de sute de ani. Reţeta de sirop de fructe este răspândită în multe zone ale României şi se bazează tot pe zahăr, folosit drept conservant. Zahărul este cel mai bun conservant. O dulceaţă făcută doar cu zahăr şi cu lămâie se păstrează proaspătă ani la rând”, mai explică producătoarea. Peste fructele proaspete se pune zahărul, se adaugă apă neîncălzită, apoi se închid recipientele ermetic şi se pun la fiert, cincisprezece minute. Astfel, sucul - sau compotul, aşa cum se numeşte în unele zone – se păstrează până la trei ani. Faţă de sucurile care conţin conservanţi artificiali sau aspirină şi alte substanţe pe care unii producători le folosesc, sucurile naturale de fructe sunt mult mai sănătoase, chiar dacă se prepară cu zahăr, în mod tradiţional.

 

Cei care cumpără produse tradiţionale conservate prin metode naturale trebuie să fie atenţi la etichetă şi la unele alergii pe care le-ar putea avea, mai ales copiii. Unii pot avea alergie la puf de piersică sau la căpşune, iar în acest caz trebuie să cumpere doar dulceţurile, sucurile sau nectarul din fructele la care nu au alerigii. În reţetele tradiţionale sunt şi câteva secrete prin care se elimină cât mai mult din ceea ce ar putea fi dăunător pentru sănătate. “Pentru nectar şi dulceaţă, întâi invertim zahărul, adică îl fierbem, cu apă, apoi luăm spuma, pentru a elimina din reziduurile pe care le conţine. Înainte de a adăuga fructele, facem sirop din apă cu zahăr, acest sirop se firebe şi eliminăm spuma care se formează, după ce clocoteşte. Pentru nectar este aceeaşi reţetă, iar la final se adaugă restul de apă şi pulpa de fructe”, explică Aurora Ipate. Pentru că spaţiul de producţie este la Feteşti şi producătorul procesează doar fructe şi legume proaspete şi doar în perioada în care le găseşte în livezile din împrejurimi, cantitatea de sucuri, nectar, dulceţuri şi murături este limitată. Aurora Ipate nu s-a oprit la dulciuri, ci a căutat toate reţetele tradiţionale de murături, zacuscă şi chiar salate, toate cu legumele proaspete, de la producătorii din împrejurimi. “Facem gogoşari cu vinete în sos de roşii, mai multe tipuri de zacuscă, pe care doresc să le înregistrez ca produse tradiţionale din zona noastră. Am făcut şi o salată de iarnă, cu maioneză din muştar, care chiar este un deliciu”, mai povesteşte producătoarea de conserve tradiţionale. 

Produsele cu adevărat naturale se fac din fructe şi legume proaspete şi în cantităţi mici. “Facem nectar de caise, de căpşune, de piersici, piersici şi caise, de pere. Nectarul de caise îmi place mie în mod deosebit, încă de când eram copil. Soţului meu îi place nectarul de piersici. Producem nectarul de caise doar în perioada în care la noi în zonă sunt caise, pentru că procesăm numai din fructe proaspete, din iunie până la jumătatea lunii august. Pentru nectarul de caise, capacitatea de producţie este, pe fiecare zi lucrătoare, de aproximativ 1.000 de unităţi a câte 300 ml. Nu vrem să ne industrializăm. Nu vom face asta niciodată. Produsele le vindem fie prin comenzi, de pe siteul nostru, vlavi-cons.ro, fie în câteva magazine: o băcănie din Bucureşti, una la Reşiţa, două băcănii la Constanţa şi un supermarket din Slobozia, judeţul Ialomiţa. Dulceaţă putem produce până la 300 de borcane pe zi, cu personalul şi cu mijloacele de producţie pe care le avem acum”, explică administratorul firmei Vlavi Cons Serv.

Facem dulceaţă de trandafiri, de nuci verzi, de flori de salcâm, flori de liliac, din petale de mac. Cea din flori de liliac este spectaculoasă. Facem şi dulceţiurile tradiţionale, inclusiv cele din fructe de pădure, dar şi de pere sau de coacăze roşii. Reţeta tradiţională este una singură: un kilogram de zahăr la un kilogram de fructe.

Aurora Ipate, administrator Vlavi Cons Serv SRL, producător de conserve naturale

 

 

 

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




FOTO Klaus și Carmen Iohannis, în vizită la piramide

FOTO Klaus și Carmen Iohannis, în vizită la piramide
Galerie Foto Președintele Klaus Iohannis s-a aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi. Pe lângă întâlnirile oficiale, Klaus...

Sute de mii de locuinţe din SUA au rămas fără electricitate din cauza intemperiilor

Sute de mii de locuinţe din SUA au rămas fără electricitate din cauza intemperiilor
Sute de mii de locuinţe şi companii au rămas fără electricitate, în Statele Unite, din cauza intemperiilor produse în ultimele 24 de ore, anunţă surse din cadrul serviciilor de intervenţie. Conform postului ...

Cel mai mare spital din sud-est, dotat cu un aparat rar pentru fragmentarea pietrelor la rinichi

Cel mai mare spital din sud-est, dotat cu un aparat rar pentru fragmentarea pietrelor la rinichi
Un echipament ultraperformant pentru fragmentarea pietrelor la rinichi a fost achiziționat pentru Spitalul Județean din Galați. Este unul dintre puținele aparate din țară care sparge calculii renali cu ajutorul...

Șase oferte pentru două sectoare din autostrada Lugoj - Deva

Șase oferte pentru două sectoare din autostrada Lugoj - Deva
Șase companii sau asocieri de firme sunt interesate de proiectarea și realizarea a două sectoare din autostrada Lugoj-Deva, anunță CNAIR. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță...

Recep Erdogan vrea să discute direct cu Joe Biden despre problema avioanelor F-35

Recep Erdogan vrea să discute direct cu Joe Biden despre problema avioanelor F-35
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va discuta cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, cu ocazia unei întrevederi bilaterale, despre problema avioanelor de vânătoare F-35, informează agenţia...

Rusia îndeamnă ţările vecine cu Afganistanul să nu accepte trupe din SUA sau din alte ţări NATO

Rusia îndeamnă ţările vecine cu Afganistanul să nu accepte trupe din SUA sau din alte ţări NATO
Administraţia Vladimir Putin a îndemnat, miercuri, ţările vecine cu Afganistanul să nu accepte prezenţa trupelor din Statele Unite sau din alte ţări NATO după retragerea de pe teritoriul afgan, informează...

Arad: O fetiță și bunicii, atacați de cei doi câini Amstaff pe care îi creșteau din curte

Arad: O fetiță și bunicii, atacați de cei doi câini Amstaff pe care îi creșteau din curte
O fetiță și bunicii ei au fost răniți, miercuri, de cei doi câini Amstaff pe care îi au în gospodăria din Arad. Victimele au fost duse la spital, iar cele două animale au fost anesteziate și duse la...

Record la vaccinare: Aproape 151.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Record la vaccinare: Aproape 151.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore
Aproape 151.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, au anunțat miercuri reprezentanții CNCAV. Dintre aceștia, peste 111.000 au făcut prima doză. Astfel, din cele 150.935 de persoane vaccinate în...

Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat

Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală a stagiului complet de cotizare, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Muncii şi...

Comisia Europeană propune revizuirea normelor bancare ale UE

Comisia Europeană propune revizuirea normelor bancare ale UE
Comisia Europeană a propus miercuri o revizuire a normelor bancare, astfel încât băncile din UE să devină mai reziliente la eventualele șocuri economice viitoare și să contribuie la redresarea Europei în urma...

Cîțu, după două zile cu record la vaccinare: Suntem pe drumul cel bun

Cîțu, după două zile cu record la vaccinare: Suntem pe drumul cel bun
Premierul interimar Florin Cîțu spune că România este pe drumul cel bun, după două zile cu record la vaccinare, cu peste 111.000 de de persoane vaccinate cu prima doză. Cîțu a vizitat, miercuri, două centre...

Liberalul Nazare, despre votul de la Senat: Campania de vaccinare nu trebuie dusă cu forța

Liberalul Nazare, despre votul de la Senat: Campania de vaccinare nu trebuie dusă cu forța
Senatorul PNL Alexandru Nazare a explicat de ce nu a votat pentru aprobarea proiectului privind introducerea certificatului de vaccinare în instituțiile din România. Campania de vaccinare trebuie dusă cu argumente,...

Mesajul unui medic: Suntem de aceeași parte a baricadei, de partea cealaltă a baricadei e moartea

Mesajul unui medic: Suntem de aceeași parte a baricadei, de partea cealaltă a baricadei e moartea
Medicul Lucrețiu Radu a transmis pe rețelele de socializare un mesaj tranșant pentru români în timpul pandemiei: suntem de aceeași parte a baricadei, de partea cealaltă a baricadei este moartea! Medicul...

Ciucă: Lista nominală a miniștrilor și programul de guvernare, până sâmbătă seara

Ciucă: Lista nominală a miniștrilor și programul de guvernare, până sâmbătă seara
Premierul desemnat Nicoale Ciucă spune că va depune lista nominală a miniștrilor și programul de guvernare până sâmbătă seara. Săptămâna viitoare Guvernul va intra în Parlament: „îmi voi juca șansa...

MAI, răspuns pentru PSD după Congresul PNL: Nu sunt elemente constitutive ale vreunei infracțiuni

MAI, răspuns pentru PSD după Congresul PNL: Nu sunt elemente constitutive ale vreunei infracțiuni
Ministerul Afacerilor Interne răspunde la sesizarea PSD referitoare la Congresul Partidului Național Liberal din 25 septembrie de la Romexpo: „nu a fost constatată întrunirea elementelor constitutive ale vreunei in...
Serviciul de email marketing furnizat de