x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Regulile COVID, schimbate peste noapte. Cu ce se confruntă medicii de familie

Regulile COVID, schimbate peste noapte. Cu ce se confruntă medicii de familie

de Monica Cosac    |    10 Mar 2022   •   07:25
Regulile COVID, schimbate peste noapte. Cu ce se confruntă medicii de familie

Deși România încă înregistrează, zilnic, câteva mii de infectări cu virusul SARS-CoV-2, toate restricțiile legate de pandemia COVID-19 au fost ridicate brusc, începând de ieri, devenind simple recomandări.

Update: - Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că reglementările din sistemul de sănătate instituite pe perioada stării de alertă rămân valabile până la sfârșitul lunii martie. „Reglementările din sistemul de sănătate instituite pe perioada stării de alertă rămân valabile până la data de 31.03.2022, chiar dacă starea de alertă a încetat începând din 09.03.2022. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va anunța în timp util reglementările care vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2022”, a informat tardiv CNAS.

 

Schimbarea de pe o zi pe alta i-a luat prin surprindere pe medicii de familie, care nu au primit nicio informare cu privire la acordarea concediilor medicale pentru contacții direcți ai persoanelor infectate. Regulile s-au schimbat peste noapte, dar decidenții încă se gândesc ce e de făcut în noul context: „așteptăm să găsim o soluție de carantină, să vedem dacă ea va continua sau nu și în ce condiții”. 

Guvernul a decis ridicarea stării de alertă începând cu data de 9 martie, astfel că toate restricțiile pandemice – purtarea măștii, certificatul verde, formularul PLF – au fost ridicate începând cu această dată. Cu toate acestea, România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului, cu circa 4.000 - 5.000 de cazuri noi pe zi, și chiar dacă măsurile de protecție nu mai sunt obligatorii, potrivit ministrului Sănătății, izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19 rămâne valabilă. „Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de afecțiuni. Dacă ai gripă, sigur că trebuie să te izolezi. Este o diferență în momentul de față încât izolarea nu este dublată de control, pentru că acel control al izolării va dispărea. Dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome, dacă se confirmă diagnosticul trebuie să împrăștiem infecția”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, marți, la Ministerul Sănătății. 

Nicio soluție pentru contacții direcți

Dacă cei infectați cu SARS-CoV-2 pot primi în continuare concedii medicale de la medicul de familie sau de la spitalul în care ajung să fie internați, nu același lucru se poate spune despre contacții direcți ai persoanelor infectate, care până pe 9 martie intrau în concediu de carantină.  

„Aici, procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, așteptăm să găsim o soluție de carantină, să vedem dacă ea va continua sau nu și în ce condiții”, a declarat Rafila. 

Însă, în timp decidenții evaluează, analizează și caută soluții, medicii se află între ciocan și nicovală. Adică, între nemulțumire pacienților și ridicatul din umeri al guvernanților. 

„Pacient: «Nu mă primește șeful la muncă, pentru că [cineva] are COVID, și a zis să-mi iau medical». Medic: «Nu vă pot da medical dacă nu sunteți bolnav(ă)»”, este genul de dialog care se va purta în cabinetele medicilor de familie odată ce regulile valabile până ieri au fost înlocuite cu nimic. 

Având în vedere „absența oricărei informări concrete a cetățenilor de către autoritățile din domeniul Sănătății despre acordarea concediilor medicale începând cu data de 09.03.2022 pentru contacții direcți ai persoanele cu test pozitiv COVID-19” și dialogurile previzibile dintre pacienți și medici, „vom spune pacienților: «Vă rog să mergeți la DSP, Casa de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ministerul Sănătăţii – România, CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să vă spună ce să faceți, dacă nu vă primește șeful la muncă, pentru că eu nu ştiu! Sunt doar un medic. Nu guvernez eu țara, nu iau eu deciziile»”, atrage atenția Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Certificatul verde şi formularul de localizare PLF sunt încă necesare la intrarea în ţara noastră, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, deși, cu o zi înainte, ministrul Rafila declarase că nu mai e nevoie de cele două documente.  

Măsuri de autoprotecție

Ministerul Sănătății a transmis care sunt măsurile pe care le recomandă pentru ca oamenii să se autoprotejeze împotriva COVID-19

  • Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.

  • Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!

  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!

  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului.

×