La fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin, această boală fiind principala cauză de deces la femeile tinere din ţara noastră. Deşi circa 2.000 de vieţi ar putea fi salvate, în fiecare an, prin imunizarea împotriva infecţiei cu HPV, România este, în continuare, singura ţară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV a fetiţelor, avertizează societatea civilă, solicitând guvernanţilor corectarea acestei situaţii.
Şapte organizaţii non-guvernamentale cu rol în protecţia drepturilor pacienţilor, părinţilor, femeilor şi reprezentanţi ai viitorilor profesionişti în domeniul medical au transmis o scrisoare comună, adresată Guvernului României, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice prin care cer alocarea de fonduri la prima rectificare bugetară, pentru demararea campaniei de vaccinare anti-HPV.
Cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate care nu mai poate fi amânată, subliniază reprezentanţii societăţii civile, precizând că „o dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin”, iar femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani, sunt cele mai afectate de această boală.
În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Naţional de Imunizare, la categoria „vaccinarea grupelor populaţionale la risc”, iar de anul trecut Ministerul Sănătăţii a început colectarea solicitărilor exprese adresate de părinţi, medicilor de familie. Cu toate acestea, de mai bine de un an, părinţii care au transmis cereri de vaccinare pentru fetiţele lor nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor cu privire la momentul în care acestea vor putea fi vaccinate, mai spun organizaţiile semnatare.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Centrul Filia, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Pro-Imunizare, Sănătate pentru Comunitate, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România sunt organizațiile semnatare a acestei scrisori adresate guvernanţilor.
„ Ne regăsim ca țară în poziția de a fi fruntași ai Uniunii Europene în ceea ce privește atât incidența cât și mortalitatea prin cancer de col uterin (…). În fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1900 de decese cauzate de această boală în România. Toate aceste decese pot fi prevenite prin programe complete și extinse de vaccinare împotriva infecției cu HPV2”, se arată în scrisoarea ong-urilor.
Australia, spre exemplu, care a implementat în 2007 un program de vaccinare anti-HPV pentru fetiţe cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani şi a extins programul la băieţi în 2013, a anunţat că ar putea deveni prima ţară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.