România este obligată să îi acorde drept de ședere pe teritoriul său cetățeanului american Robert Clabourn Hamilton, în calitatea acestuia de „soț” al cetățeanului român Relu Adrian Coman, în urma unei hotărâri pronunțate ieri de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul în Luxemburg. Este rezultatul unor demersuri de șase ani ale cuplului homosexual româno-american.
Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles, în anul 2010. În decembrie 2012, cei doi au solicitat autorităţilor române să le fie comunicate procedura şi condiţiile în care Hamilton putea, în calitatea sa de membru al familiei lui Relu Coman, să obţină dreptul de a locui în România. Această cerere se întemeia pe directiva privind exercitarea libertăţii de circulaţie, care permite soţului unui cetăţean al Uniunii care şi-a exercitat această libertate să se alăture soţului său în statul membru în care acesta din urmă locuieşte. Autorităţile române i-au informat că Hamilton că beneficiază numai de un drept de şedere pe o perioadă de trei luni, pentru că, printre altele, el nu putea fi calificat în România drept "soţ" al unui cetăţean al Uniunii, întrucât acest stat membru nu recunoaşte "căsătoriile homosexuale".
„Noțiunea de soț este neutră”
Coman şi Hamilton au introdus în aceste condiţii o acţiune în faţa instanţelor române prin care solicitau constatarea existenţei unei discriminări pe criteriul orientării sexuale, în ceea ce priveşte exercitarea dreptului de liberă circulaţie în Uniune. Fiind sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate ridicată în cadrul acestui litigiu, Curtea Constituţională a României a întrebat Curtea de Justiţie dacă Hamilton intră în sfera noţiunii de "soţ" și a primit ieri răspunsul.
CJUE a comunicat că noţiunea de "soţ", care desemnează o persoană legată de o altă persoană prin căsătorie, este neutră din punctul de vedere al genului şi este, aşadar, susceptibilă să înglobeze soţul de acelaşi sex al unui cetăţean al Uniunii.