x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dosar electronic de sănătate pentru fiecare european

Dosar electronic de sănătate pentru fiecare european

de Adrian Stoica    |    01 Mar 2023   •   16:45
Dosar electronic de sănătate pentru fiecare european

Eurodeputații din Comisia pentru mediu, sănătate publică și securitate alimentară (ENVI) împreună cu cei din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) vor lua în discuție astăzi un proiect de raport privind înființarea spațiului european de date pentru sănătate (EHD).

Obiectivele principale ale propunerii sunt implementarea platformei europene MyHealth@UE, astfel încât pacienții să poată accesa și controla datele de sănătate în orice moment, facilitându-se, totodată, schimbul de date în sistem electronic pe tot teritoriul UE. Pentru realizarea acestui obiectiv, fiecare țară va trebui să pună la punct dosarul electronic de sănătate (DES) al pacienților, un document online în care trebuie să se regăsească istoricul medical al fiecărei persoane. 

În ceea ce privește România, autoritățile au obligația înființării DES, acest lucru fiind impus încă de acum câțiva ani. Din păcate însă, dosarele electronice sunt departe de a fi complete. Deși realizarea lor este un element esențial, în special în cazul unor boli grave, când diagnosticarea rapidă și stabilirea unui tratament sunt esențiale în lupta pentru viață, puține unități spitalicești transmit datele către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), chiar dacă pot fi amendate din această cauză. Deocamdată, cele mai multe date trecute în DES provin de la medicii de familie. Autoritățile promit că această situație va fi remediată cu ajutorul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde există o alocare în valoare de 400 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului de sănătate, inclusiv pentru crearea unui sistem performant de centralizare și prelucrare a datelor.

 

Propunerea a fost lansată anul trecut

 

Pe data de 3 mai 2022, Comisia Europeană a publicat un proiect de reglementare privind spațiul european de date pentru sănătate (EHDS). Aceasta este prima propunere de creare a unui astfel de spațiu și ea abordează provocările specifice sănătății generate de accesul electronic la datele de sănătate și de partajarea lor. Practic, vorbim despre mai multe spații și viitoarele EHD-uri nu ar trebui considerate ca un regulament de sine stătător, deoarece se bazează pe alte legislații europene relevante, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), Regulamentul (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale, Regulamentul (UE) 2017/746 privind dispozitivele medicale de diagnostic in vitro etc. În această etapă, relația dintre prevederile prezentei propuneri formulate de Comisia Europeană și cele conținute de legile GDPR, cele din domeniul procesării datelor cu caracter personal și accesul la datele de sănătate (în special în ceea ce privește datele de sănătate în format electronic) nu este pe deplin clarificată.

 

De ce va fi utilă platform MyHealth

 

Odată cu implementarea platformei europene MyHealth, pacienții vor putea accesa și controla datele de sănătate în orice moment. Folosind această platformă, pacienții vor putea să-și împărtășească eficient datele electronice de sănătate personală cu profesioniștii din domeniul sănătății din întreg spațiul UE. Practic, medicii (inclusiv cei din alte țări) ar avea acces rapid la datele de sănătate ale pacientului pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament adecvat. Pentru asta, statele UE se vor asigura că înregistrarea datelor de sănătate ale cetățenilor (prescripțiile, imaginile medicale și rapoartele imagistice, analizele de laborator etc.) va fi emisă și acceptată într-un format european standard.

 

Apare și platforma HealthData

 

În plus, prin reglementarea posibilității ca datele să fie utilizate în scopuri secundare (de exemplu în scopuri de cercetare și inovare), propunerea ar crea multe alte oportunități pentru prevenirea, diagnosticarea precoce și prescrierea unor tratamente, descoperirea unor vaccinuri și a unor dispozitive medicale pentru bolile grave. Pentru utilizarea secundară a datelor electronice de sănătate, propunerea urmărește să creeze  platforma HealthData@UE, care ar putea fi accesată de un organism cu atribuții speciale pe această zonă, care se va înființa în fiecare stat comunitar. 

Va fi creat Consiliul european de date pentru sănătate („EHDS Board”), care va facilita cooperarea dintre autoritățile digitale de sănătate și organismele de acces la datele de sănătate, în special gestionând relația dintre utilizarea primară și secundară a datelor electronice de sănătate. De asemenea, vor fi definite obligațiile celor care vor realiza înregistrările electronice ale datelor de sănătate aparținând cetățenilor.

„Un punct esențial al propunerii Comisiei Europene este faptul că farmaciile vor fi obligate să acceseze și să accepte rețetele electronice transmise lor din alte state membre prin intermediul platformei MyHealth@UE. Astfel, farmaciile (inclusiv farmaciile online) pot distribui medicamente pe baza unei rețete electronice emise de un alt stat membru”.

din propunerea de regulament a Comisiei Europene

×
Subiecte în articol: dosare electronice sanatate