x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Stafilococul a fost vopsit, numărul infectaţilor creşte

Stafilococul a fost vopsit, numărul infectaţilor creşte

de Monica Cosac    |    11 Dec 2018   •   14:30
Stafilococul a fost vopsit, numărul infectaţilor creşte
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Numărul bebeluşilor născuţi la Maternitatea „Giuleşti”, la care a fost confirmată infectaţia cu stafilococ auriu meticilino rezistent (MRSA), a ajuns, ieri, la 34, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Tot ieri, după ce a exterminat germenii din pereţi dând cu bidineaua peste ei, maternitatea şi-a făcut „autocontrolul”. Dacă probele ies bine, maternitatea ar putea fi redeschisă la finalul acestei săptămâni.

„În prezent, spitalele îşi recoltează probele pentru autocontrol în prezenţa Direcţiei de Sănătate Publică. Rezultatele se obţin după 72 de ore. După ce vom obţine aceste rezultate, DSP va lua decizia finală, adică dacă se continuă cu sistarea internărilor sau se dă drumul activităţii la Maternitatea Giuleşti. Cel mai devreme joi (n.r. - se finalizează)”, a spus Sorina Pintea la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, până ieri, erau 34 de cazuri confirmate de bebeluşi cu stafilococ auriu, copiii fiind internaţi în trei spitale din Capitală: Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde sunt 31 de bebeluşi cu MRSA, la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” şi la Spitalul de Urgenţă pentru copii „M. S. Curie”.

Se dă vina pe cezariene

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, în acest moment, responsabilitatea aparţine deopotrivă managerului instituţiei, directorului de îngrijiri şi asistenţilor şefi de pe fiecare secţie. O explicaţie a numărului mare de infecţii ar fi numărul mare de naşteri prin operaţie cezariană (70% dintre naşterile din România), neexistând timpul fizic pentru a se face curăţenia „ca la carte”, susţine Pintea.

Pe de altă parte, mai mulţi medici afirmă pe reţele de socializare că o vopsea lavabilă nu va rezolva problema, deoarece germenii din pereţii spitalelor româneşti nu pot fi „exterminaţi cu bidineaua”. Pereţii ar trebui curăţaţi până la tencuială pentru a scăpa de aceste bacterii periculoase. De altfel, Primăria Capitalei caută un imobil nou pentru a reloca maternitatea, care funcţionează într-o clădire foarte veche.

„Sunt convinsă că, având 34 de copii infectaţi, lucrurile se vor schimba. Cred că a fost un mare semnal de alarmă tras către maternităţi şi către spitale în general”, a spus Sorina Pintea.

 

×
Subiecte în articol: maternitatea giulesti