x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Statul, obligat de instanţă să trateze gratuit un pacient

Statul, obligat de instanţă să trateze gratuit un pacient

de Monica Cosac    |    22 Ian 2019   •   09:55
Statul, obligat de instanţă să trateze gratuit un pacient
Sursa foto: BrianAJackson/Getty Images/iStockphoto

Ignorat de autorităţile responsabile din România, un pacient cu scleroză multiplă a reuşit să-şi câştige dreptul la tratamentul medical, în instanţă. Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului să îi acorde imediat şi gratuit medicamentele necesare. Organizaţiile de pacienţi avertizează că sunt zeci de medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave, cu recomandare de includere necondiţionată pe lista de compensate, care nu au fost incluse încă.

Instanța a constatat că autoritățile din sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut de Directiva Consiliului 89/105/CEE și de Ordinul ministrului Sănătății 861/2014, în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului pentru includerea lui pe lista de medicamente compensate. Cererea de evaluare a medicamentului fusese depusă la Agenția Națională a Medicamentului (ANMDM) pe 23 iulie 2018 și ar fi trebuit soluționată până cel târziu la data de 23 octombrie 2018, lucru care nu s-a întâmplat, potrivit Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR). Din motive personale, pacientul care a dat statul în judecată a preferat să își păstreze anonimatul.

Avocatul Dan Cimpoeru a precizat că statul român va face, probabil, recurs, însă acest lucru „nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță președențială, deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare”, iar un eventual recurs al statului ar fi judecat de instanța supremă în 2-3 ani.

„Casa (n.r. – CNAS) va fi nevoită să asigure urgent tratamentul pacientului, deoarece, dacă acestuia i se întâmplă ceva, responsabili sunt cei care trebuiau să pună în aplicare această decizie a Tribunalului”, subiniază Cezar Irimia, președintele APCR.

Numeroase cazuri similare

Situația nu este una singulară, avertizează Irimia, precizând că, în prezent, la ANMDM „sunt înregistrate zeci de cereri de evaluare a unor medicamente inovative necesare în tratamentul unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depășit și nici nu se poate estima când anume vor fi finalizate”. Mai mult, există și medicamente noi deja evaluate, cu recomandarea de includere necondiționată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat) dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate, mai spun reprezentanţii pacienţilor.

„Lentoarea cu care statul român hotărăşte accesul la medicaţie duce la disperare pacienţii din România, care vor fi nevoiţi, până la urmă, să acţioneze în judecată statul pentru a-şi câştiga dreptul la tratament, dreptul la viaţă”, spune Cezar Irimia, preşedinte APCR

În perioada 2014-2015, cu sprijinul APCR, peste 160 de pacienți diagnosticați cu cancer și alte boli cronice și-au câștigat dreptul la viață dând statul în judecată.

×