x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinul anti-COVID, aproape ineficient la copiii de 5 - 11 ani 

Vaccinul anti-COVID, aproape ineficient la copiii de 5 - 11 ani 

de Monica Cosac    |    04 Mar 2022   •   07:40
Vaccinul anti-COVID, aproape ineficient la copiii de 5 - 11 ani 

În timpul valului pandemic provocat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, vaccinurile şi-au pierdut rapid mare parte din capacitatea de a preveni îmbolnăvirea, însă un grup de cercetători din Statele Unite a constatat că această scădere este izbitor de mare în cazul copiilor mici.

 

În ultima săptămână a lunii ianuarie, spre exemplu, eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva infectării în rândul copiilor de 12 ani a fost de 67%, în timp ce pentru cei de 11 ani protecția a fost numai 11%, potrivit unui studiu recent. Cercetătorii sugerează că doza mai mică pe care o primesc copii de 5 - 11 ani ar fi motivul acestei diferențe foarte mari. 

 

Șase oameni de știință din domeniul sănătății publice din statul New York (SUA) au analizat cazurile de infectare și ratele de spitalizare în rândul a 852.384 de copii de 12-17 ani vaccinați cu schema completă și 365.502 copii cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani, de asemenea complet vaccinați, pentru a vedea gradul de protecție oferit copiilor. Studiul a fost efectuat în perioada 13 decembrie 2021 - 30 ianuarie 2022, în timpul valului provocat de varianta Omicron. 

Rezultatele cercetării au arătat că eficacitatea vaccinului în privința prevenirii spitalizării a scăzut de la 85% la 73% pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, eficacitatea s-a înjumătățit odată cu răspândirea tulpinii Omicron, ajungând de la 100% la 48%.

Ce face diferența la vârste foarte apropiate

În ceea ce privește protecția oferită de vaccin împotriva infectării cu SARS-CoV-2, cercetătorii au descoperit că eficiența vaccinală s-a redus de la 66% la 51% pentru cei de 12-17 ani, în timp ce pentru grupul mai tânăr a scăzut mult mai mult: de la 68% la 12%.

În ultima săptămână a lunii ianuarie, eficiența vaccinului Pfizer împotriva infecției în rândul copiilor de 12 ani a fost de 67% , însă doar 11% pentru copiii de 11 ani.

Oamenii de știință spun că diferența dintre cele două grupe de vârstă „este izbitoare”, însă trebuie precizat că în timp ce copiilor de 12 ani li se administrează o doză similară cu cea a adulților (30 µg), copiii de 11 ani primesc doză pediatrică, adică 10 µg.  

„Aceste rezultate evidenţiază nevoia de a studia o dozare alternativă a vaccinului pentru copii”, au precizat cercetătorii americani, precum și importanța menținerii altor măsuri de protecţie primară, cum ar fi purtarea măştii, pentru a preveni infectarea şi transmiterea virusului. 

Studiul, care a fost publicat la începutul acestei săptămâni pe www.medrxiv.org, nu a fost încă revizuit inter pares (adică nu a fost încă evaluat de comunitatea medicală). 

„Concluziile studiului sunt că în era Omicron eficiența vaccinului se reduce rapid la copii și că această reducere este substanțial mai pregnantă la copii de 5-11 ani”, sintetizează prof. dr. Cristian Apetrei, virusolog 

În România, vaccinul Pfizer pediatric se administrează din data de 26 ianuarie 2022. În cele cinci săptămâni care au trecut de atunci, 8.736 de copii de 5-11 ani au fost vaccinați cu cel puțin o doză, iar 5.928 au schema completă. 

 

Vaccinul pediatric, aprobat în noiembrie 2021

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani în luna mai 2021, iar cel pediatric, pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, în noiembrie 2021. Este, practic, primul vaccin împotriva COVID-19 care a primit o astfel de aprobare în Uniunea Europeană.

Autorizația pentru copiii de 12-15 ani s-a bazat pe un studiu care a implicat 2.259 de copii din grupa respectivă de vârstă, care a arătat că răspunsul lor imun a fost comparabil cu cel din grupa de vârstă 16 - 25 de ani. Concret, niciunul dintre copiii care au primit vaccinul nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 care au dezvoltat COVID-19 după ce au primit un placebo.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, a fost efectuat un studiu similar cu 2.000 de copii. Li s-a administrat o doză mai mică decât celor cu vârste de peste 12 ani - adică de 10 micrograme/doză, față de 30 micrograme/doză - iar din cei 1.305 copii care au primit vaccinul, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii care au primit un placebo. Aceasta înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a fost eficient în proporție de 90,7% în prevenirea împotriva formelor simptomatice ale bolii.

Trebuie precizat însă că aceste teste au fost făcute înaintea apariției și răspândirii variantei Omicron.  

 

Undă verde și pentru serul produs de Moderna

EMA a aprobat, de asemenea, vaccinul Moderna pentru utilizare în grupa de vârstă 12-17 ani, în luna iulie 2021, iar săptămâna trecută Comitetul pentru medicamente de uz uman al agenției (CHMP) a recomandat extinderea indicației pentru vaccinul COVID-19 Spikevax și pentru copiii de 6 - 11 ani. În acest caz însă, doza este mai mare decât la vaccinul anti-COVID produs de Pfizer.

„La copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, doza de Spikevax va fi mai mică decât cea utilizată la adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste (50 µg, comparativ cu 100 µg). Ca și în grupa cu vârsta mai mare, se administrează sub formă de două injecții la nivelul brațului, la un interval de 4 săptămâni”, se precizează într-un comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM).

×